İHKİB Başkanı Tanrıverdi:

- "Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde saat farkı İngiltere ile 3'e, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle 2'ye çıkacak. Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak"

Google Haberlere Abone ol
İHKİB Başkanı Tanrıverdi:

İSTANBUL (AA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde saat farkının İngiltere ile 3'e, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle 2'ye çıkacağını, çalışma saatlerindeki uyumsuzluk makasının daha da açılacağını ve öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceklerini belirtti.

Tanrıverdi, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık 18 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ihracatının yüzde 75’inin AB ülkelerine yapıldığını hatırlatarak, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ticareti olumsuz etkileyeceğini savundu.

Hazır giyim sektörü için AB ülkelerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"2015’te Almanya’ya 3,2, İngiltere’ye 2,2, İspanya’ya 1,7 milyar dolarlık hazır giyim ihracatımız var. AB ülkelerinin toplamını hesaba kattığımızda 13 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Mevcut uygulamada Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerle Türkiye arasında 1, İngiltere ile 2 saat zaman farkı var. Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde fark İngiltere ile 3'e, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle 2'ye çıkacak. Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceğiz. Araya yemek tatili girecek. Biz ancak saat 14.00'ten sonra iş görüşmelerine geçebileceğiz. Örneğin, İngiltere’den sabah uçağı ile günübirlik Türkiye'ye gelenler 3 saatlik zaman farkı nedeniyle doğru dürüst iş yapmaya fırsat bulamadan ülkelerine dönmek durumunda kalacaklar."

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ticari sakıncalarının yanı sıra Türkiye’nin imajı açısından da olumsuz yansımaları olacağını savunan Tanrıverdi, halen GMT (Greenwich Mean Team) +2 diliminde bulunan Türkiye’nin, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde GMT+3 dilimine geçeceğini bildirdi.

Tanrıverdi, "GMT+3 olduğunda Türkiye saat tanımında ve elektronik ortamlarda Orta Doğu ülkesi olarak görünecek. Bir bakıma Avrupa ülkesi olmaktan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine dahil olacağız. Türkiye, Avrupa dışı bir ülke olarak kabul edilecek. Bu görüntü, AB'ye girmeyi hedefleyen ve bunun için yıllardır büyük emek harcayan Türkiye'nin yararına olmayacak. Ülke algısını düzeltmeye çalıştığımız bir dönemde alınan bu kararın beklenen faydayı sağlamayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi, karar uygulanmadan önce kamuoyu önünde konuşulmasını ve tekrar gözden geçirilmesini beklediklerini de bildirdi.











Yorumlar