"İhaleleri kazanırsak Türkiye'ye daha yüksek yatırım yaparız"

- Alman enerji şirketi EnBW Holding'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan EnBW Enerji İcra Kurulu Başkanı Desai: - "Yenilenebilir enerji alanında ihaleleri kazandığımız zaman Türkiye'ye geçen yıldan daha yüksek yatırım yaparız" - "Bazı firmalar yenilenebilir enerji lisansını aldıktan sonra sadece para kazanmak için bu işin ticaretini yapıyor. Bu bizim çalışma prensibimize uygun değil. Biz ciddi yatırımların peşindeyiz" - "Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz. Türkiye'de şu anda yenilenebilir enerji alanında çok potansiyel mevcut ancak projeler kısıtlı" - "Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeli Almanya'da olsa kendimizi çok şanslı sayardık"

Google Haberlere Abone ol
"İhaleleri kazanırsak Türkiye'ye daha yüksek yatırım yaparız"

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - Alman enerji şirketi EnBW Holding'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan EnBW Enerji İcra Kurulu Başkanı Marcel Desai, yenilenebilir enerji alanındaki ihaleleri kazanmaları durumunda Türkiye'ye geçen yıldan daha yüksek yatırım yapacaklarını bildirdi.

Desai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl izledikleri stratejinin aynısını bu yıl da gerçekleştireceklerini ifade ederek, yenilenebilir enerji alanında çok sayıda yatırımları bulunduğunu, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik alanında yatırımları olduğunu, aynı zamanda güneş ve jeotermal projeleri de aradıklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji alanındaki ihaleleri kazanmaları durumunda Türkiye'ye geçen yıldan daha yüksek yatırım yapacaklarını belirten Desai, Borusan Holding ile rüzgar enerjisi alanındaki çalışmalarının 2009 yılından bu yana sürdüğünü, bugünkü kurulu güçlerinin yaklaşık 384 megavata ulaştığını kaydetti.

Desai, Gaziantep'te yapımı devam eden 66 megavatlık Kartal Dağı Rüzgar Enerji Projesi ve Mersin'de yapımı devam eden 2,2 megavatlık Pamuklu Güneş Enerji Projesi'nin bu yıl devreye gireceğini, yatırımlarının 2017'de de aynı hızda süreceğini bildirdi.


- "Türk ekonomisi gerçekten çok güçlü"


Marcel Desai, "Bazı firmalar yenilenebilir enerji lisansını aldıktan sonra sadece para kazanmak için bu işin ticaretini yapıyor. Bu bizim çalışma prensibimize uygun değil. Biz ciddi yatırımların peşindeyiz." dedi.

Yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de yaşadığını ifade eden Desai, "Bu süreç içerisinde birçok gelişme gördüm. Türk ekonomisi gerçekten çok güçlü. Türk ekonomisi beklenildiği gibi bir büyüme göstermese bile büyüyor. Bu da Türkiye için büyük bir başarı." diye konuştu.

Uzun vadede Türkiye ekonomisinin iyi olacağından şüphesi olmadığını, bu yılın başında Türk lirasının değerinin düştüğünü ancak orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin iyi olacağını belirten Desai, Türkiye'nin ağırlıklı olarak nükleer ve kömür alanına yoğunlaştığını kaydetti.

Yenilenebilir enerji için 2017'nin çok önemli olduğunu vurgulayan Desai, EnBW Holding Türkiye olarak gelişmeleri yakından takip edip duyurulan ihale süreçlerini bekleyeceklerini bildirdi.

- "Yenilenebilir enerji alanında Almanya'nın hızı, Türkiye'nin de potansiyeli yüksek"


EnBW Holding'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan EnBW Enerji İcra Kurulu Başkanı Desai, EnBW AG'nin Almanya'nın 3'üncü büyük enerji şirketi olduğunu, 2009 yılından beri Borusan ile Türkiye'de stratejik ortaklıkları bulunduğunu hatırlatarak, "Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz. Türkiye'de şu anda yenilenebilir enerji alanında çok potansiyel mevcut ancak projeler kısıtlı. Türk hükümeti uzun zamandır yeni projeleri pazara açmak için çalışıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Almanya'nın petrol kaynakları olmadığına işaret eden Desai, bu nedenle Almanya'nın stratejisinin, yenilenebilir enerji alanına çok yatırım yapmak olduğunu, bu yatırımların çevreyi korumak adına yapıldığını, Almanya'nın yenilenebilir enerji alanındaki hızının Türkiye'den fazla ancak Türkiye'nin de yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı.

TANAP ve nükleer alanda Türkiye'nin yürüttüğü projelerin çok büyük ve stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Desai, şunları kaydetti:

"Burada 100 milyon dolardan bahsetmiyoruz. Bu projeler, 10 milyar dolarlık ve daha fazla miktarı içeren projeler. Türk hükümeti büyük enerji projelerini hayata geçirdikten sonra yenilenebilir enerji projelerine yönelecek diye umut ediyoruz. Çünkü yenilenebilir enerji kuşkusuz Türkiye, Almanya ve dünya için gerekli. Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında sahip olduğu koşullar eğer Almanya'da olsaydı kendimizi çok şanslı sayardık."

Yorumlar