IEA'nın enerji verimliliği raporu

- IEA üyesi 29 ülkede geçen yıl enerji harcamalarında 540 milyar dolar tasarruf sağlandı

Google Haberlere Abone ol
IEA'nın enerji verimliliği raporu

ANKARA (AA) - Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) üye 29 ülkede enerji verimliliği alanındaki gelişmeler sayesinde geçen yıl enerji harcamalarında 540 milyar dolar tasarruf sağlandı.

IEA tarafından yayımlanan "2016 Enerji Verimliliği Piyasa Raporu'na" göre, dünya genelinde enerji verimliliğine ilişkin politikalarda gelişmekte olan ülkeler ve Çin'de önemli ilerleme kaydedildi.

Enerji verimliliği alanında küresel gelişimin "hala çok yavaş" olduğunun ifade edildiği raporda, geçen yıl enerji yoğunluğunun yüzde 1,8 azaldığı ve iklim değişikliği hedeflerini gerçekleştirebilmek için küresel enerji yoğunluğundaki iyileşmenin en az yüzde 2,6 olması gerektiği vurgulandı.

Enerji verimliliği alanında 2000'li yıllardan bu yana yaşanan gelişmeler sayesinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 29 IEA üyesi ülkede, geçen yıl enerji harcamalarında 540 milyar dolar tasarruf sağlandığı bildirildi.

Enerji verimliliğine ilişkin yatırımların 2015'te yüzde 6 oranında artarak 221 milyar dolara ulaştığı ve bu yatırımların yarısından fazlasının inşaat sektöründe gerçekleştiği kaydedildi.

Raporda, küresel ekonomilerin daha az enerji tüketerek büyümelerini sürdürebileceği belirtildi.

- Enerji verimliliğinde Çin etkisi

Çin'in enerji verimliliğinde "büyük gelişim" gösterdiğinin vurgulandığı raporda, ülkede enerji yoğunluğunun yüzde 5,6 azaltıldığı ifade edildi.

Çin ekonomisinin yüzde 6,9 büyüdüğünün belirtildiği raporda, ülkedeki enerji talebinin ise sadece yüzde 0,9 arttığı kaydedildi.

Çin'in enerji verimliliğindeki gelişmesinin küresel enerji piyasalarını önemli ölçüde etkilediği ve dünya genelinde hükümet politikalarının enerji verimliliğinde önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Yorumlar