ICC Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacısalihoğlu:

- "Dünyada ticaretin kolaylaştırılması için önemli adımlar atılıyor. ICC'nin geliştirdiği ve uluslararası ticareti daha hızlı hale getiren yeni ticaret finansmanı olan BPO sistemi bu kolaylıklardan biri. Türk firmaları da bu sistemden etkin biçimde yararlanmalı"

Google Haberlere Abone ol
ICC Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacısalihoğlu:

TRABZON (AA) - Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (ICC Türkiye) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Hacısalihoğlu, dünyada ticaretin kolaylaştırılması için önemli adımlar atıldığını belirterek, Türk firmalarının, ICC'nin geliştirdiği ve uluslararası ticareti daha hızlı hale getiren yeni ticaret finansmanı olan Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO) sisteminden yararlanması gerektiğini bildirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı da olan Hacısalihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda dünya ticaretinin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması için önemli adımlar atıldığını belirterek, dünyada ticaretin kolaylaştırılması için önemli adımlar atıldığını belirtti.

ICC'nin uluslararası ticarette Banka Ödeme Yükümlülüğü'nü (Bank Payment Obligation-BPO) geliştirdiğini dile getiren Hacısalihoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"ICC, yeni bir ticaret finansmanı sistemi geliştirmiştir. BPO adı verilen bu ödeme yöntemini ICC uygulanabilir bulmuş ve buna yönelik yeni kurallar yazarak yürürlüğe sokmuştur. BPO hem riski azaltan hem de operasyonel yük ve maliyeti düşüren bir sistemdir. Sistemin işleyişi akreditife benzemekte ama operasyon fiziki belgeler üzerinden değil, merkezi sistem tarafından online yapılmaktadır. BPO sistemi bazı Türk bankalarınca da kullanılmaya başlandı. Bu sistem özellikle açık hesap ya da mal mukabili çalışanlara daha güvenli ve hızlı bir tahsilat imkanı getirmektedir. Buna en çok da bizim ihtiyacımız var. Zira ihracatımızın yüzde 66'sını mal mukabili, yani açık hesap yapıyoruz."

Garantili ihracat yapılabilen BPO'nun gelecekte ihracatçıların kullanabileceği önemli bir yöntem olarak görüldüğünü bildiren Hacısalihoğlu, "Dünyada ticaretin kolaylaştırılması için önemli adımlar atılıyor. ICC'nin geliştirdiği ve uluslararası ticareti daha hızlı hale getiren yeni ticaret finansmanı olan BPO sistemi bu kolaylıklardan biri. Türk firmaları da bu sistemden etkin biçimde yararlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar