İAEE 1. Avrasya Enerji Konferansı

- Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Abbasov: - "Türkiye'den geçen 1850 kilometrelik TANAP özellikle Avrupa'nın enerji güvenliğinin temini açısından çok önemli projedir" - IAEE Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu: - "Enerjide dünya çapında değişen dinamikler söz konusu. Önümüzdeki 10-15 yıl sonraki enerji kaynaklarının rotaları bugünkü anlaşmalarla şekilleniyor. Enerji politikalarının ekonomi bazlı geliştirilmesi önem taşıyor"

Google Haberlere Abone ol
İAEE 1. Avrasya Enerji Konferansı

BAKÜ (AA) - Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliğinin (IAEE) Azerbaycan'da düzenlediği 1. Avrasya Enerji Konferansı başladı.

Bakü'de düzenlenen konferansın açılış toplantısına Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Natig Abbasov, IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, akademisyenler ve enerji şirketleri yöneticileri katıldı.

Abbasov toplantıda yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın enerji üretimi ve enerji projeleriyle ilgili bilgi verdi. Azerbaycan'ın onaylanmış 2,6 trilyon metreküp doğalgaz, 2 milyar ton petrol rezervi olduğunu bildiren Abbasov, günlük yaklaşık 88 milyon metreküp doğalgaz ile 120 bin ton petrol ürettiklerini aktardı.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen Güney Gaz Koridoru gibi mega bir proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Abbasov, bu projenin ayakları olan Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP hatlarının yapımının başarıyla sürdüğünü ifade etti.

Bakan Yardımcısı Abbasov, "Türkiye'den geçen 1850 kilometrelik TANAP özellikle Avrupa'nın enerji güvenliğinin temini açısından çok önemli projedir" dedi


- "Enerji politikalarının ekonomi bazlı geliştirilmesi önemli"


IAEE Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, konferansta enerjinin tüm boyutlarının ekonomik bakış açısıyla irdeleneceğini bildirdi.

Konferansla IAEE olarak bölgeye yönelik ilk çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Kumbaroğlu, Hazar havzasındaki enerji konularıyla ilgili çalışmaların çok yetersiz olduğunu kaydetti.

Dünyanın en önemli uzmanlarıyla bölgenin enerji konularını tüm perspektifleriyle müzakere edeceklerini belirten Kumbaroğlu, "Türkiye'de de yaşanan son olaylar göz önünde bulundurulduğunda çok önemli tarihi bir dönemden geçtiğimizi görüyoruz. Enerjide dünya çapında değişen dinamikler söz konusu. Önümüzdeki 10-15 yıl sonraki enerji kaynaklarının rotaları bugünkü anlaşmalarla şekilleniyor. Enerji politikalarının ekonomi bazlı geliştirilmesi önem taşıyor. Biz de buna katkı vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

21 ülkeden 77 enerji uzmanının katıldığı konferans, 31 Ağustos'a kadar devam edecek.

Yorumlar