Hububat hasadı sıkıntılı başladı

Kahramanmaraş'ın Elbistan Ovası’nda hububat hasadı başladı. Bazı mahallelerde yetişen arpa, Zahire Pazarı esnafı tarafından satın alınmaya başlandı. Ovadaki tarlaları kuraklık vurması sebebiyle çiftçinin büyük zarara uğradığı belirtildi,...

Google Haberlere Abone ol
Hububat hasadı sıkıntılı başladı

Kahramanmaraş'ın Elbistan Ovası’nda hububat hasadı başladı. Bazı mahallelerde yetişen arpa, Zahire Pazarı esnafı tarafından satın alınmaya başlandı. Ovadaki tarlaları kuraklık vurması sebebiyle çiftçinin büyük zarara uğradığı belirtildi, rekoltede yüzde 70 oranında düşüş olacağı değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmelere göre, bu yıl ekmeklik buğday bulmanın oldukça zor olacağı kaydedildi.

Zahire Pazarı’na Izgın ve Demircilik gibi mahallelerden kamyon ve römorklarla getirilen arpanın tonu esnaflara, 710 ile 730 lira arasında satıldı. Esnaflara getirilecek buğday fiyatlarının ise ekmeklik buğday 800-820 lira arasında, kunduru cinsi buğdayın ise 800 ile 850 lira arasında olacağı düşünülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday taban fiyatlarını açıklamamasının kuraklıkla alakalı olduğunu düşünen zahire pazarı esnafları, yeterince buğday olmadığı için fiyatların açıklanmasının gecikeceğini düşünüyor.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi ve Zahire Pazarı Kooperatifi Başkanı İbrahim Alagöz, tarlada zararın çok büyük olduğunu kaydetti. Geçen yılki orana bakıldığında bu yıl hububat oranında yüzde 70’e varan bir düşüş olduğunu aktaran Alagöz, “Kıraç alanda yüzde 70 oranında düşüş var. Arpa hasat eden çiftçiler şimdiden pazara getirmeye başladı. Demircilik ve Izgın’dan Zahire Pazarı’na arpa getiriliyor. Elbistan’ın 1 milyon 300 bin dönüme yakın arazisi var. Bu alanın büyük kısmı kıraç. Kıraç alanda ise zarar çok büyük. Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan bizlerde etkileniyoruz.” dedi.

Alagöz, TMO'nun şimdiye kadar taban fiyatları açıklamamasını da eleştirerek, "Hububattaki sorun dolayısıyla geç açıklanacağını düşünüyoruz. Geçen yıl ürün bol idi dolayısıyla sorun yoktu. Bu yıl tam tersi bir durumla karşı karşıyayız. Açıklanmasının gecikeceğini düşünüyoruz. Sulu alanlarda buğday ekimi fazla değil. Dolayısıyla bu yıl ekmeklik buğday bulmak gerçekten çok zor olacak. Herkesin bu durumu göz önüne alarak değerlendirme yapması gerekiyor. Biz çiftçiyi, çiftçi tarlayı bekliyor ama tüm bu işle iştigal eden herkes umutsuz.” ifadesini kullandı.

Zahire Pazarı esnafları ise arpa alıp işyerlerinin önüne yığarken, il dışına satış için çalışma yapıyor. CİHAN

Yorumlar