Huawei 4,5G Endüstri Zirvesi

- BTK Başkanı Sayan: -"Bugün 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor" -"40 gün içinde 9,6 milyon vatandaşın 4,5G hizmetini kullanabilmesi gerçekten büyük bir başarı" -"Yerli ekosistemin kurulması için bütün bakanlıklarla iş birliği içindeyiz. Özellikle yazılımla ilgili yerli malı kullanımında Sanayi Bakanlığı ile çalışma yürütüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Huawei 4,5G Endüstri Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Bugün 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor. 40 gün içinde 9,6 milyon vatandaşın 4,5G hizmetini kullanabilmesi gerçekten büyük bir başarı." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve Küresel Mobil Tedarikçiler Derneğinin (GSA - Global Mobil Suppliers Association) destekleriyle, Huawei'nin organizasyonunda düzenlenen "Huawei 4,5G Endüstri Zirvesi", Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi CEO'su Jeffery Liu, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Galip Zerey'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Zerey açılışta yaptığı konuşmada, organizasyonun tüm tarafları bir araya getirmesi adına önemli bir etkinlik olduğunun altını çizerek, Huawei'ye bu düzenleme için teşekkür etti.

"Biz 2G,3G ve 4,5G'de istediğimiz şekilde yerli katkıyı sağlayamadık" diyen Zerey, "Özellikle 2G ve 3G'de hemen hemen hiç sağlayamadık. 4,5G'de ULAK projesi ile bir gayret içine girdik. Proje de gayet iyi gidiyor, umarım iyi sonuçlanacak. Özellikle bir sonraki aşama, 5G ortamında bizim de bu sektöre, Türkiye olarak katkımız daha fazla olacak." dedi.

Konuşmasında Huawei'nin üst yöneticilerine de Türkiye'nin elinde bulundurduğu genç ve teknolojiyi kullanan nüfusu ile ilgili anımsatmalarda bulunan Zerey, kendilerinden ve uluslararası firmalardan Türkiye'ye daha fazla teknolojik yatırım yapmalarını istedi.

BTK Başkanı Sayan ise, açılışta yaptığı konuşmada yaklaşık 40 gün önce Türkiye'de 4,5G hizmetinin devreye alındığını hatırlatarak, gün geçtikçe bu teknolojinin daha fazla tüketici tarafından kullanıldığına işaret etti.

Mobil işletmecilerin her gün yeni sahalar açarak 4,5G'nin kapsama alanını genişlettiğini bildiren Sayan, şunları anlattı:

"Bugün toplam 15 bin güvenlik sertifikası vermiş bulunmaktayız. Ve 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor. 40 gün içinde 9,6 milyon vatandaşın 4,5G hizmetini kullanabilmesi gerçekten büyük bir başarı. Mobil haberleşme endüstrisinin tüm kesimleri, 'Bundan daha iyisini nasıl yapabiliriz?'i araştırmaya devam ediyor.

Ülkemiz ihale sürecinin hazırlık sürecinde öngörülü bir strateji izledi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ile, bakanlığımız ve kurumumuzun takip ettiği vizyoner ve stratejik tercihlerle ülkemizin, bir çok ülkeden daha ileri bir noktada 4,5G hizmetine başlamasını sağlamış olduk. Bu adım sadece yeni bir teknolojinin seçimi değil, ülkemizin en iyinin de iyisini yapabileceğini gösteren bir ileri görüşlülüktür."

Sayan 4,5G ile sadece bilişimde değil, hemen her sektörde yeni fırsatların doğacağına dikkati çekerek, özellikle son zamanlarda, endüstri 4.0'ın konuşulduğu bir ülkede, bunun lokomotifinin de geniş bant teknolojiler olacağını söyledi.

Bunun da özellikle mobil sektörde, bu teknolojileri karşılayacak altyapı ihtiyacını beraberinde getirdiğini belirten Sayan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Genişbant hizmetler, bu sektöre ürün üretenden yazılımcıya, makineler arası iletişimle daha etkin çalışmak isteyen sektörlere, bilgiye daha hızlı erişmek ve eriştirmek isteyenlere büyük imkanlar sağlayacak. Bugün içinde bulunduğumuz zirve, 4,5G'nin getirilerinin neler olabileceğini tartışmak ve bu anlamda getirileri görebilmek adına önemli bir organizasyondur.

Huawei Türkiye'de 14'üncü yılını kutluyor. 2009 yılında kurduğu Ar-Ge merkezinin bugün itibarıyla kadrosunun 380 olduğunu, bugüne kadar yaptığı yatırımın 100 milyon dolara ulaştığını, Çin dışında ikinci büyük Ar-Ge merkezinin Türkiye'de olduğunu, Orta Asya ve Kafkasya merkezi olarak Türkiye'yi seçtiğini, buradan 11 ülkeye hizmet vermekte olduğunu ve bu 11 ülkede de büyük operatörlerle çalıştığını memnuniyetle öğrendim."


- "Yazılımla ilgili, yerli malı kullanımında Sanayi Bakanlığı ile çalışma yürütüyoruz"


Türkiye'de yaptıkları çalışmalardan dolayı Huawei yetkililerine teşekkür eden Sayan, bunların yanı sıra Huawei'in 52 binin üzerinde patenti olduğunu, Ar-Ge faaliyetlerine ciddi anlamda devam ettiğini ve üretimi bir çok ülkede yaptırdığını da aktardı.

BTK Başkanı Sayan, 4,5G ihale sürecinde getirilen zorunluluklardan birinin de yerli üretim ve Ar-Ge konuları olduğunu anımsatarak, "Tüm üreticilerle yaptığımız her konuşmada söylüyorum. Bizim vizyonumuz yerli ve milli şebeke altyapısına sahip olmak. Bu anlamda bütün venderların (satıcı) bir araştırma içine girdiğini, yerli şirketlerimizle iş birliği arayışına başladığını gözlemliyoruz ama bunlar bizim istediğimiz seviyede değil, istediğimiz seviyeye gelmesi için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Yerli ekosistemin kurulması için bütün bakanlıklarla iş birliği içinde olduklarının bilgisini veren Sayan, özellikle yazılımla ilgili yerli malı kullanımında Sanayi Bakanlığı ile yürüttükleri bir çalışma bulunduğunu, üst düzey görüşlerin sürdürüldüğünü, "Yazılımda yerli malı belgesi"nin verilmesi ile ilgili bir an önce çalışacaklarını kaydetti.

Sayan, kurul olarak kararı alınan, bir kaç hafta içinde yayınlanmasını bekledikleri bir yetkilendirme yönetmeliğinin de bulunduğunu aktardı. İstenmeyen SMS'ler ve dolandırıcılık gibi konularla tüm sektörün karşılaştığına işaret eden Sayan, yapılan çalışmayı şu şekilde özetledi:

"Kaç tane firmadan SMS alabildiğinizi sorsam, herkesin aklına 3 büyük operatör gelir. Oysa 270 adet firmadan SMS alabiliyorsunuz. 3 büyük firma dışında, 267 firmanın istenmeyen SMS'leri nasıl yollayacağı ile ilgili düzenlememizi yaptık. Bununla ilgili usul ve esaslar, altyapı ile çalışmalar biraz zaman alacak.

Ayrıca 649 işletmecimiz ile bin 71 adet yetkilendirmemiz bulunuyor. 649 işletmecinin 2015 cirolarını istedim, yarısına yakını sıfır ciro ile kapatmış. Bu işin sadece yetkilendirmesini almışlar, bir gün iş yaparız diye düşünmüşler. Biz bu sektörde, iş yapan, vizyonu açık firmaların desteklenmesi gerektiğini, sadece 'yetkilendirmem bulunsun' diyen arkadaşların ise, iş yapmaya başladıktan sonra bu yetkilendirmeyi almalarını rica ediyoruz."


-"Türkiye, bilgi iletişim teknolojileri çözümlerinde başı çekiyor"


Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi CEO'su Jeffery Liu da açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin sadece bölge ekonomisi ve ticaretinde değil, kültür ve düşünce anlamında da öncü ülkelerden biri olduğunu söyledi.

"Bugün Türkiye, bilgi iletişim teknolojileri çözümlerinde diğer ülkeler arasında başı çekiyor" diyen Jeffrey Liu şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye aynı zamanda bir merkez, bir hub olarak veri alışverişinde öncü. Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde, bilgi iletişim teknoloji pazarı 160 milyar dolara ulaşacak. Bu, Türkiye bölgesel bilgi iletişim teknolojileri merkezi olacak demek. 4,5G'nin gelişi ile bu avantajlar daha da geliştirilmiş olacak.

Ülkenin rekabetçiliği artacak ve böylelikle, uygulamalar, hizmetler ve operasyonla ilgili deneyim ve çözümler başka ülkelere aktarılabilecek. Neticede bu, Türkiye dahil bütün bölgenin faydasına olacaktır."


Yorumlar