Hocalara göre cari açık ve seçimler ekonomi için risk unsuru

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2014’te Türkiye Ekonomisi Araştırması’nın bulgularına göre 2014’te Türkiye ekonomisini bekleyen en önemli sorun cari açık ve seçimler olacak.

Google Haberlere Abone ol
Hocalara göre cari açık ve seçimler ekonomi için risk unsuru

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2014’te Türkiye Ekonomisi Araştırması’nın bulgularına göre 2014’te Türkiye ekonomisini bekleyen en önemli sorun cari açık ve seçimler olacak.

3-17 Aralık tarihleri arasında online anket yöntemi ile yapılan araştırmaya profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlı 266 iktisat hocası katıldı.

Araştırma kapsamında anketi cevaplayan hocaların yüzde 76’sı Türkiye’nin ekonomik durumunu ise normal ve iyi olarak, yüzde 21’i kötü olarak yorumladı. Hocaların önemli bir bölümü (yüzde 62), 3. Köprü ve 3. havaalanı gibi büyük kamu yatırımlarının ekonomiyi olumlu etkileyeceğini ifade etti. Buna rağmen iktisatçıların Türkiye ekonomisine dair 2014 tahminleri pek parlak değil. Ankete katılanların neredeyse yarısı gelecek sene yüzde 3-4 aralığında bir büyüme bekliyor. Büyüme tahmini yüzde 2-3 aralığı olanların oranı ise yüzde 30’dan fazla. Yüzde 4’ten fazla büyüme bekleyenlerin oranı da yüzde 16,5. İktisat hocaları, ekonominin en önemli sorunu olarak cari açığı görüyor (yüzde 47,6). Yüzde 25’i, seçimler ve siyasi istikrara risk unsuru olarak bakıyor. Bu çerçevede hocaların yarısı (yüzde 52,3) 2014 seçimlerin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebileceği kanısında. Seçimlerin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 34, olumlu etkileceğini belirtenlerin oranı yüzde 13,5.


Merkez Bankası, iktisat hocalarından yine geçer not aldı. Kurumun dış ve iç riskler karşısında takındığı tavrı hocaların yüzde 42’si ‘iyi’, yüzde 38’i de ‘normal’ olarak görüyor. Enflasyonla mücadele konusunda ise Merkez’i başarısız bulan hocalar, 2014’te TÜFE’de hedefin tutmayacağı görüşünde. Hocaların yüzde 58’i TÜFE’yi yüzde 7-9 aralığında bekliyor. Döviz kuru konusunda ise hocalar ağırlıklı olarak ABD Doları‘nın 2-2,5 TL aralığında (yüzde 82) ve Euro‘nun ise 2,5-3 TL aralığında (yüzde 75) olacağını tahmin ediyor.

Hocaların yüzde 60’ı 2014’te Türkiye’de faizlerin artacağı görüşünde. En karlı yatırım aracı olarak ise hisse senedi (yüzde 32,3) ve döviz (yüzde 31,9) ön plana çıksa da iktisatçıların yüzde 20,9’u ‘faiz’ cevabını veriyor. ‘Altın‘ diyenlerin oranı ise yüzde 14,9. Bu oranlar, hocaların sepet önerdiği yorumlarına neden oluyor.


“AVRUPA’DA UMUT YOK, ABD TOPARLANABİLİR”

İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, geçen senelere oranla iyimserlikte artış olmasına rağmen, iktisat hocalarının dünya ve AB ekonomisinden pek umutlu olmadıklarını dile getirdi. Bilgin’in açıklamalarına göre “2014 için dünya ekonomisinden umutlu musunuz?” sorusuna, ankete katıların yarısı evet, yarısı da hayır şeklinde cevap vermiş.

Hocaların yüzde 66’sı, Avrupa’nın borç bunalımında 2014’te belirgin bir iyileşme öngörmüyor. Buna karşılık hocaların ABD ekonomisine dair beklentileri ise olumlu. İktisat hocalarının yüzde 66’sı ABD ekonomisinde bir toparlanma bekliyor. Hocaların gelişmekte olan ekonomilere ilişkin beklentileri genel olarak (yüzde 57) olumlu.


CİHAN

Yorumlar