Hız Sınırı Tabelasını Görünce Frene Basan Otomobil

Dünya otomotiv markası Ford, yoldaki hız sınırını okuyup frene basabilen ikinci kuşak S-Max model aracını satışa hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Hız Sınırı Tabelasını Görünce Frene Basan Otomobil

Hız limiti uyarıları sürücülerin en iri derdi. Fark edilmediği anda sürüş güvenliği tehlikeye giriyor. Yüklü nakit cezalarının kesilmesine dahi neden olabiliyor. Ford yeni dizaynı ile sürücülerin dalgınlık sonucunda yapabilecekleri bu hataların önüne geçmeyi hedefliyor,

HIZ TABELASINA DUYARLI OTOMOBİL

Ağustos ayında Avrupa'da sektöre sürülecek yeni otomobiller, otomobilin hızını sınırlayan teknolojiyi direksiyon ile devreye sokabilecek. Ford'a oranla bu teknoloji, sürücülerin nakit cezasına çarptırılmasını önleyecek ve seyrüsefer kazalarını azaltacak. Ford Sözcüsü yeni teknolojinin iri olasılıkla dünyanın başka bölgelerinde sektöre sürülen başka modellere de ekleneceğini söyledi.

'AKILLI HIZ SABİTLEYİCİ'

Intelligent Speed Limiter (Akıllı Hız Sınırlayıcı) ismi verilen düzen oldukça çok otomobilde zaten bulunan iki teknolojik ayrıcalığı birleştiriyor.

Ayarlanabilir sürat sınırlayıcılar: Otomobilin lastiklerine yerleştirilmiş bulunan ve taşıtın hangi hızla gittiğini saptayan sensörler. Yazılım taşıtım önceden belirlenmiş en çok hıza ulaştığını belirlediğinde, freni devreye sokmak yerine motora ulaşan yakıt miktarını sınırlıyor. Bununla müşterek sistem, sürücünün hemen gaz pedalına basarak bir başka vasıtası geçmesine yahut çarpışmadan kurtulmasına İmkan veriyor.

OTOMOBİL DÜNYASINDAN EN SON HABERLER

Trafik göstergesi tanıma: Otomobilin ön camına yerleştirilen öne dönük bir kamerayla çevredeki yol işaretleri taranıyor ve sürücünün yaklaşan bir levhaya yahut uyarıya dikkati çekiliyor. Ford otomobillerine daha evvela yerleştirilmiş bulunan teknolojide, bu çeşit bilgiler sırf denetim panelinde görünüyordu.

Sürücüler, otomobillerindeki yeni sistemi, duyurulan limitten (saatte) 8 kilometre daha süratli gidebilmelerine izin verecek biçimde ayarlayabilecek.

'KAZA VE PARA CEZALARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR'

Ford, birtakım sürücülerin otomobillerinin kontrolünü bırakma fikrini reddedecek olmasına rağmen, diğerlerinin de sunulan bu kolaylık ve güvenlikten hoşnut olacaklarını kaydediyor.

Şirketin güvenlik müdürlerinden Stefan Kappes, 'Sürücüler her süre yaptıkları hızın bilincinde değil. Bazen çok çok sürat yaptıklarını lakin postadan nakit cezası duyurusu geldiğinde yahut polis vasıtası ile kenara çekildiklerinde anlıyorlar. Akıllı Hız Sınırlayıcı, otomobil sürmenin streslerinden birtanesini ortadan kaldırabilir ve sürücülerin hukuki sürat limitleri dahilinde kalmalarına destekçi olabilir.' dedi.

Ford yetkilileri, 2013 yılında İngiltere'de 15 bin sürücüye çok çok sürat yaptıkları için 100 sterlin ve üstünde cezalar kesildiğini belirtiyor. Finlandiya'da da saatte 80 kilometrelik sürat limitini 23 kilometre aşan bir sürücüye 54 bin euro nakit cezası kesildi.
Şirket, bu çeşit istatistiklerin, tüketicileri teknolojik üstünlük için daha çok nakit ödemeye ikna edeceğini umuyor. Söz konusu teknoloji normal S-Max modellerinde bulunmuyor.

KALP KRİZİ SAPTAYICI

Ford, sürücülerin daha güvenli otomobil kullanabilmesi amacıyla sensör esaslı teknolojilerden yararlanan muhtelif otomotiv şirketlerinden biri.

Çin'de imal edilen Volvo otomobillerinde bir bisikletin birden bire önünde belirmesi şeklinde freni devreye sokan bisiklet tespit yazılımı bulunuyor. Volvo, bu sistemin, hayvanlarla çarpışmaları önleyecek biçimde genişletilmesini planlıyor.
Alman Mercedes-Benz şirketi de, otomobillerin önlerindeki taşıtlara çok yaklaşmasını ve sürücülerin bilincinde yapılmaksızın şeritleri dışında çıkmasını önleyen Steering Assist sistemini sunuyor.

Japon Honda şirketi ise, otomobilin yakınında başka bir şey olduğu saptandığında birden bire öne doğru hücum yapmasını önleyen ve gaz pedalını titreten False Start Prevention Function sistemi için aynı bir teknolojiden yararlanıyor.

İngiltere'de de bilgisayar çipi üreten Plessey, sürücünün yürek atışlarını dinleyen koltuk geliştirmekte.

Avustralya'nın Seeing Machines şirketi ise, Avrupa'daki pek çok otobüse göz hareketlerini izleyen ve sürücünün uyuyakalması şeklinde alarm verici bir düzen yerleştirdi.

'GEÇİCİ BİR TEDBİR'

Otomotiv uzmanı Paul Newton ise Ford'un son modelinde uygulanan teknolojinin sırf 'geçici bir Önlem olacağı' görüşünde.

Newton, 'Otomobillerin yollardaki görsel işaretleri algılamasının yerine, sürat limitlerinin direkt otomobilin bilgisayar sistemine aktarılması ve oradan denetim edilmesi planlanıyor. Bu birçok vasıtası kapsayan bir ağ olacak ve bir taşıt yavaşlayacağı zaman, peşinden gelen taşıtlara İkaz gönderecek. Bütün bu yeniliklerle kendi başına yol alabilen otomobillere doğru ilerliyoruz.' dedi.
Ancak böylesi bir düzen için henüz erken.
Newton, otomotiv teknolojilerine müdahalenin artmasının da kendisine özgü tehlikeleri olduğuna dikkat çekiyor ve 'İnsan unsurunu ortadan kaldırmak güvenlik sağlamanın bir yolu olabilmektedir lakin bilgisayarların da kusur yapabildiğini biliyoruz. Belki de ilerde bilgisayarlar yüzünden kazalar olabileceğini, hatta bunların ölümlere yol açabileceğini de kabul edeceğiz. Kusursuz teknoloji diye birşey yok.' diye konuştu. (Kaynak:BBC Türkçe)


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar