Hisarcıklıoğlu: Dünyada önümüzdeki dönem para kıtlığı olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, para bolluğu nedeniyle dünyanın 2008 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Hisarcıklıoğlu: Dünyada önümüzdeki dönem para kıtlığı olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, para bolluğu nedeniyle dünyanın 2008 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşadığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, 2013 yılından sonra Amerika Merkez Bankası’nın yaptığı para basmayacağı yönündeki açıklamayla artık finansmanın azalacağını ve para kıtlığı yaşanacağının sürece girildiğini söyledi.

Kayseri’de işadamlarıyla bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde ekonomide yaşanan gelişmeleri paylaşarak, işadamlarının bu gelişmeler ışığında neler yapabilecekleri konusunda bilgi aktardı. “Dünyadaki finans haritası artık değişiyor” diyen TOBB Başkanı, 2002-2008 yılına kadar dünya parasal anlamda müthiş bir genişleme yaşadığını ifade ederek, “Bundan bütün ülkelerde istifade etti. Paranın bolluğunda hızlı büyüme yaşadık. Türkiye’de dahil. Ama her şeyin nasıl azı zararsa fazlası da zarar olduğunu gördük.” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2008’e kadar dünyada para arzının arttığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

“Bu nedenle bütün dünya ülkeleri de büyüdü. Artan para ile. Ama artan para iyi değilmiş. Bunu nerede gördük. 2008 yılı Ağustos ayında yaşanan küresel krizde gördük. Para bolluğunda ekonomik kriz yaşandı. 2 yıl yaşandı. Sonrasında bir karantina dönemi, geçici tedavi uygulama için ekonominin çarkı dönsün diye, bütün dünya ülkelerinin merkez bankaları para bastı. 2013 sonrasında Amerika Merkez Bankası’nın yaptığı “artık para basmayacağımız” açıklamasına kadar. Üç ayda bir azaltacağını söyledi. Bizdeki son dönemde döviz hareketliliği ve faiz hareketliğinin sebebi, ana nedeni bu. Buradan ne çıkıyor. Önümüzdeki dönem finansman azalacak. İşadamı için lazım olan para. Önümüzdeki dönem para kıt olacak. Paranın kıt olduğu yerde bedel ağır olacak. Yatırım üretim yaparken önümüzdeki dönemde para arzı azaldığı için para kıymetli olacağı ve bu bizler için maliyet olacağını düşünerek hareket edeceğiz.”

-DÜNYA EKONOMİSİNİN BÜYÜMEDE YUKARI DOĞRU OLMASI DA ÜRETENLER İÇİN FIRSAT

Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde ekonomide yaşanan bazı gelişmelerin güzel olduğunu belirterek, en başında küresel dengesizliğin ortadan kalkmaya başladığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Dünyada en fazla cari fazlalığı olan 10 ülke vardı. Cari açık veren 10 ülke vardı. Paranın bolluğunda ikisinin arasındaki uçurum çok büyüdü. Küresel dengesizlik vardı. Şimdi cari fazla verenlerin miktarı düştü. Açık verenlerin miktarı azaldı. Bu dünya için iyi. Para azalıyor değeri artıyor. Dünyada ne oluyor ona bakalım. Artık para azalmasının ana nedeni dünya ekonomisinin, ekonomik büyümenin yukarı doğru çıktığını görüyoruz. Dünya ekonomisi de büyümeye başladı. Bu bize ne fırsatı sunacak. Dünya zenginleştikçe üretip satabileceğimiz ürün artacak. Zenginleşen adam harcar. Para azalırken üzülüyoruz. Ama sevindiğimiz taraf dünya ekonomisi yukarı doğru gittiği için ürettiğimiz mallara Pazar var. Zenginleşen insan alır. Bu iyi bir fırsat.” diye konuştu.

"AMERİKAN EKSENLİ TEK PAZAR MÜZAKERELİRİNDE TÜRKİYE YOK"

Dünyada ticaretin kurallarının da değiştiğine dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Amerikan eksenli tek Pazar müzakereleri yapıldığını ama Türkiye’nin bu müzakerelerde olmadığını açıkladı. “Dünyada Amerika Birleşik Devletleri eksenli Avrupa Birliği, Asya Pasifik ülkeleri tek bir pazarda buluşuyor.” diyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Bu tek Pazar için anlaşmalar müzakereler yapılıyor. Müzakerelerde iki yıl içinde bitecek. İki yıl sonra müzakereler bitince dünya ekonomisi 3’de 2’sini tek bir pazarda buluşacak. Türkiye için tehdit ve fırsat. Biz müzakerelerin içinde yokuz. Eğer müzakerelerin içinde olmayıp bu fırsatı kaçırırsak, bize Pazar Rusya, Çin, Hindistan, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. Mal kime satılır. Parası olana satılır. Parası olanlar tek pazarda buluşuyor. Türkiye için olmazsa olmaz, bu müzakere ve Pazar içinde olmalıdır. Siyasetçisinden bürokrasisine kadar bunu kaçırırsak geriye doğru dönüş olabilir. Sadece bu Pazar görüşmeleri tek Pazar olma yolunda değil standartları konuşuyor. Nedir bu. Hepimizin anlayacağı bir şey. Kullanılacak elektriğin voltajı 220’mi olacak, 110 mu olacak. 110 olacak derse bizim fırıncılar dahil olmak üzere hepsine bir maliyet binecek. Ben 220 kullanacağım, dışarıya 110 üretip satacağız. İş yapma standartlar değişecek. Dünya bunu konuşuyor.”

"PETROL ZENGİNİ ÜLKELER BİRANDA FAKİR ÜLKELER OLABİLİR"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada enerji haritasının da değiştiğini aktararak, petrol zengini bildiğimiz ülkelerin yarın petrollerinin para etmediği döneme gidildiğini söyledi. Kaya gazı bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Amerika kaya gazını keşfetti. 10 dolara mal olan enerji yani petrol, şimdi 3 dolara mal edecek. İthal etmeyecek. Bu 3 dolara maliyet, Amerika’nın yeniden üretim üssü olmasını sağlayacak. Doğal kaynaklara bağlı olarak zengin olan ülkeler 10 yıl sonra bunu kaybedecek. Türkiye’nin biraz avantajı var. Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kaya gazı rezervi var. Bu bizim için çok önemlidir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar