Hiçyılmaz: İhracatta artışı, döviz kuru ve faizle sağlamak mümkün değil

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2013 yılı ihracatı küçük de olsa azalma gösterirken, ithalatın yüzde 6,4 oranında arttığına dikkat çekerek, "2013 yılında milli paramızın değer yitirmesine rağmen ihracatımızda artış sağlanamadı.

Google Haberlere Abone ol
Hiçyılmaz: İhracatta artışı, döviz kuru ve faizle sağlamak mümkün değil

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2013 yılı ihracatı küçük de olsa azalma gösterirken, ithalatın yüzde 6,4 oranında arttığına dikkat çekerek, "2013 yılında milli paramızın değer yitirmesine rağmen ihracatımızda artış sağlanamadı. Yani sadece para politikaları yoluyla, döviz kuru ve faiz oranı ile oynayarak ihracatta pozitif dönüşümler sağlamak mümkün değildir.” dedi.

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, cari işlemler dengesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Hiçyılmaz, 2013 yılının tamamında ihracat rakamlarının yüzde 0,4 oranında azalarak 151 milyar 868 milyon dolarda kaldığını, ithalatın ise yüzde 6,4 oranında artarak 251 milyar 650 milyar dolara ulaştığını söyledi. Hiçyılmaz, dış ticaret açığının ise yüzde 18,7’lik artış ile 99 milyar 778 milyon dolar olduğunu belirtti.

Hiçyılmaz, tüm bu gerçekleşmelerden sonra cari işlemler açığının yüksek olacağının tahmin edildiğini vurgulayarak, “Nitekim 2013 yılı cari işlemler açığı, 2012 yılının aralık ayına göre yüzde 71,2 oranında artarak, 4 milyar 860 milyon dolardan 8 milyar 322 milyon dolara yükselmiştir. Yıl bazında ise 2013 yılı cari işlemler açığı, 2012 yılına göre yüzde 34 oranında artarak 48 milyar 497 milyon dolardan 65 milyar 4 milyon dolar düzeyine gelmiştir.” diye ifade etti.

Türkiye'nin, bu açığın finansmanını, yaşanan siyasi gelişmelere rağmen kısa süreli sermaye girişleri ile kapattığını belirten Başkan Hiçyılmaz, şöyle devam etti: "Bunda reel sektörün ve finans sektörünün borçlanmaları ana giriş kaynakları olmuştur. 2013 yılında milli paramızın değer yitirmesine rağmen ihracatımızda artış sağlanamamıştır. Bu da göstermektedir ki Türkiye’nin ihracatı tek başına kur artışları yoluyla artmamaktadır. Yani sadece para politikaları yoluyla, döviz kuru ve faiz oranı ile oynayarak ihracatta pozitif dönüşümler sağlamak mümkün değildir. Çünkü Türkiye, sanayi malı ihraç eden, ancak bunun için enerji üretim hammaddesinden (ham petrol, doğalgaz), pamuğa varıncaya kadar ara malı ithal eden bir ülke konumundadır. Dış ticaret açığının da cari işlemler açığının da kaynağı bu yapıdır. Bu yapının değişimi için sanayi sektörümüzün ara malı imalatına yönelmesi, sanayiye girdi sağlayan tarım sektörünün tekrar canlandırılması ve enerji sektöründe alternatif enerji kaynaklarına hızla yönelmek gerekmektedir. Bunu yapabilmek için teşvik sistemimiz, ithal etmek zorunda kaldığımız ara malların üretimini sağlayıcı yönde değiştirilmelidir. 20-22 Kasım 2013 tarihleri arasında Ankara’da yapılan 3. Sanayi Şurası’nda alınmış olan kararların yürürlüğe konulması, dış ticaret açığımızın azaltılmasına ve neticesinde cari işlemler dengesinin düzelmesine katkı sağlayacaktır.”
CİHAN

Yorumlar