Hema Hattat'ın maden ocağını kapatma kararına GMİS'ten tepki

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki maden ocağını, Hema Hattat Enerji ve Maden Ticaret'in kapatma kararı almasına, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Müessesesi tepki gösterdi. GMİS Armutçuk Müessesesi...

Google Haberlere Abone ol
Hema Hattat'ın maden ocağını kapatma kararına GMİS'ten tepki

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki maden ocağını, Hema Hattat Enerji ve Maden Ticaret'in kapatma kararı almasına, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Müessesesi tepki gösterdi.

GMİS Armutçuk Müessesesi Başkanı İsa Mutlu ve yönetim kurulu üyelerinin konuyla ilgili açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve yönetim kurulu üyeleri ile Milliyetçi Hareket Partisi Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker ve yönetim kurulu üyeleri de destek verdi. İşçilerin toplanmasının ardından konuşan GMİS Armutçuk Müessesi Başkanı İsa Mutlu, kapatma durumunun iş güvenliği ile ilgili olmadığını, sadece TTK ve kurum yetkililerinin ortak bir paydada buluşamamalarından kaynaklandığını söyledi. Mutlu, şunları söyledi: "TTK’nın Hattat Enerji ve Maden Ticaret AŞ ve 05.06.2014 tarihinde göndermiş olduğu ve içeriğinde iş güvenliği ihlali hakkında iddiaları olan ve üretim durdurulmasını isteyen yazısı vardır. Bunun üzerine Hema Kandilli Alacaağzı kömür ocağını Çalışma Bakanlığı müfettişleri gelerek, bu iş yerlerini bugüne kadar görülmeyen bir şekilde teftişten geçirerek, yapılan incelemeler sonunda iş yerlerinde iddia edildiği gibi iş güvenliğini tehlikeye sokacak bir iki küçük düzeltmeden başka olumsuz durumun olmadığını ve iş yerinin çalışabileceğini belirten raporu gerekli mercilere sunmuşlardır. Fakat son zamanlarda yaşamış olduğumuz Soma faciasından dolayı bütün Türkiye maden sektörü sorumlulukları gibi kendisi de taşımış olduğu sorumluluk gereği tedirgin olan Hattat Holding sahibi Sayın Mehmet Hattat TTK’nın ilk gönderdiği yazısını göz önünde tutarak kaçınılmaz olsa bile ileride yaşanacak olumsuzluklarda sıkıntı yaşamak istemediğini belirtip kapatma kararı almış, iş yerinin ve işçilerin tasfiyesine başlamıştır."

Soma faciası sonrasında madenciler için bazı haberlerin kendilerini umutlandırdığını ancak herhangi bir gelişme olmamasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Mutlu, "Bugün burada yaklaşık 850 çalışanımız evine ekmek götürüyor. Şu anda karşı karşıya kaldığımız bu tablo TTK Hattat Enerji ve Ticaret AŞ ülkemiz özellikle bölgemiz ve biz çalışanlar adına çok bahtsız ve olumsuz bir durumdur. Soma faciasından sonra devlet yetkililerimizin 6 ikramiye, 6 saat çalışma, emekliliğin 43 yaşına indirilmesi, taşeronun kaldırılması ve taşeron için yeni taban fiyat uygulaması söylemleri ve bu yönde çıkan haberler bizleri biraz olsun ümitlendirip sevindirirken bu söylenenlerin hala gerçekleşmediği, birçoğunun maden yasası taslağında yer almaması tekrar kafalarımızı karıştırmıştır. Bir de iş yerimizde yaşanan bu belirsizlikler ve her gün iş yerinin kapılarının kapatılacağını düşünmek bizleri tamamen yıpratmaktadır. Bölgemizde işsizlik hat safhada iken TTK ve Erdemir’den sonra üç büyük kuruluş olan iş yerin kapatılması tam sosyal facia olacaktır. 15 gündür 'acaba bugün kimin çıkışı verilecek, sıra bana ne zaman gelecek' düşüncesi ile işe gelmekten ve çalışmaktan yorulduk. Yaptığımız iş dünyanın en ağır işi. Dikkat ve motivasyon gerektiren ve en ufak bir hatada facianın kaçınılmaz olduğu bir meslektir. Artık bu psikolojiden kurtulmak, sağlıklı çalışmak dün olduğu gibi yarın da üretmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından sabah vardiyasından çıkan madenciler evlerinin yolunu tutarken, 15.00-23.00 vardiyası için işe gelen madenciler ise maden ocağına inmek için kuyu başına yürüdü. CİHAN

Yorumlar