"Helal pazarı hızla büyüyor"

- Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Ete: - "Dünyada 860 milyar dolarlık bir helal pazarı mevcut. Bu pazarın büyüklüğü her geçen gün hızlı bir şekilde artıyor" - GİMDES Başkanı Büyüközer: - "Piyasadaki marketlerin çoğu, Müslümanların ihtiyacına cevap verecek şekilde dizayn edilmiş değil. Tüketicilerin İslami hassasiyetine, basiretine ve ferasetine güveniyorum. Onlar bu işi sıkı tutarlarsa bugüne kadar çizgilerini bir türlü belli etmeyen satıcılar da Müslümanların olmazsa olmazı olan helal ürünleri piyasaya sürmek zorunda kalacaklar"

Google Haberlere Abone ol
"Helal pazarı hızla büyüyor"

İSTANBUL (AA) - ALİ ATAR - Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, "Dünyada 860 milyar dolarlık bir helal pazarı mevcut. Bu pazarın büyüklüğü her geçen gün hızlı bir şekilde artıyor." dedi.

Ete, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, helal pazarının Türkiye'de de her geçen yıl büyüdüğünü ifade etti.

Beş yıl sonraki süreçte helal pazarının, dünyada 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörüsüne dikkati çeken Ete, "Bu bağlamda ciddi ve önemli tedbirlerin alınması gerekiyor. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneğinin (GİMDES) Türkiye’de çok ciddi çalışmalar yapmakta. Dünya Helal Konseyine, Türkiye’den üye tek kurum. Bu sene 7'ncisini düzenleyeceğimiz Helal Expo Fuarı'nı 5-18 Aralık 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde beraber yapacağız." diye konuştu.

Ete, geçen yıl gerçekleştirilen Helal Expo Fuarı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldığını hatırlatarak, bu yıl da fuara helal sektöründe faaliyet gösteren bir çok firma ve GİMDES’ten sertifika alan şirketlerin yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi, ülkelerin dışişleri bakanlıkları, ilgili bakanlıklar ve diyanet kurumlarının temsilcilerinin katılacağını belirtti.

Fuarın, turizm, finans, sağlık, tekstil ve kimya gibi çok geniş kapsamlı ve çok geniş zümrelere hitap eden bir etkinlik olacağını vurgulayan Ete, "2 milyar Müslümanın yaşadığı bir coğrafyada hem inanç özgürlüğü hem de ekonomik ve sosyal, kültürel ilişkiler konusunda bu organizasyonun Türkiye’de yapılıyor olması ciddi anlam ifade ediyor." dedi.


- "Tüketicilerin İslami hassasiyetine, basiretine ve ferasetine güveniyorum"


GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer de ramazan ayının, insanların iç muhasebesi yapması gereken çok önemli bir ay olduğunu söyleyerek, "Bu muhasebede dikkat edilmesi gereken en önemli şey yediğimiz, içtiğimiz gıdalar. Dolayısıyla vücudumuza sarf etmek üzere kullandığımız bütün ürünler, bizim nazarımızda İslami usullere göre mutlaka kontrolden geçmiş ve Müslümanların diyetine uygun hale getirilmiş olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Büyüközer, piyasadaki ürünlerle ilgili şunları kaydetti:

"Maalesef dünyadaki sistem bizim kontrolümüzde olmadığı için Müslümanlar ramazana buruk girecek. Piyasadaki marketlerin çoğu, Müslümanların ihtiyacına cevap verecek şekilde dizayn edilmiş değil. Tüketicilerin İslami hassasiyetine, basiretine ve ferasetine güveniyorum. Onlar bu işi sıkı tutarlarsa bugüne kadar çizgilerini bir türlü belli etmeyen satıcılar da Müslümanların olmazsa olmazı olan helal ürünleri piyasaya sürmek zorunda kalacaklar. Biz bu maksatla '17 Ramazan Dünya Helal Günü' diye bir gün kutluyoruz, sırf bu farkındalığı meydana getirmek için."

Büyüközer, helal sertifikasına sahip ürünlerin pahalı olduğu iddiasına ilişkin ise büyük marketlerin damping yaparak müşteriyi çekmeye ve böyle bir algı oluşturmaya çalıştığını savundu.

Bunun tamamen göreceli bir durum olduğunu ifade eden Büyüközer, "Arz talep meselesi. Bizim kullanılmasına izin verdiğimiz katkı malzemeleri öyle sıradan, her türlü polemiğe açık maddeler değil. Bu konuda sıkı durduğumuz için firmalar da katkı maddelerini bizim istediğimiz şartlarda temin etmek zorunda. Bunlar da biraz fiyat farkı meydana getiriyor ama yüzde 5-10’u aşacak bir pahalılık meydana getirmesi mümkün değil. Bizim, küçük olmalarına rağmen 40’ı aşkın helal marketlerimizde bütün ürünler kontrolümüzden geçmiş şekilde ve fiyat farkı abartacak şekilde değil." değerlendirmesinde de bulundu.

Yorumlar