"Hedefimiz imalat sektörü ile ihracatçıyı bir araya getirmek"

- İKMİB ve OSO Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz: - "OSO yola çıkarken ilk hedefini, Türk imalat sektörünü ve ihracatçı firmaları bir araya getirerek ortak amaçlar doğrultusunda ortak satın almaların gerçekleştirilmesi olarak belirlemiştir" -"Uygulanamayan ölçek ekonomisi firmaları yüksek girdi maliyetleri ile karşı karşıya bırakıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Hedefimiz imalat sektörü ile ihracatçıyı bir araya getirmek"
İSTANBUL (AA) - İKMİB ve OSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "OSO yola çıkarken ilk hedefini, Türk imalat sektörünü ve ihracatçı firmaları bir araya getirerek ortak amaçlar doğrultusunda ortak satın almaların gerçekleştirilmesi olarak belirlemiştir. Bu amaç doğrultusunda OSO bünyesindeki firmalar adına tedarikçileri seçmek ve pazarlık yapmak adına aracı olarak anlaşmalar imzalıyoruz." dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri - Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliğinin (MAİB) de ortakları arasında olduğu Ortak Satınalma Organizasyonu (OSO),Tedarikçi-Üye Ortak Toplantısını Dedeman Otelde gerçekleştirdi.

Akyüz burada yaptığı açıklamada, ortak satın almaların Türkiye'de yaygınlaştırılması ve bununla ilgili kuruluş ve deneyimlerinin paylaşmanın hedefleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, bunun bir organizasyonla başarılı olacağına inanmadıklarını ve Türkiye'de birçok noktada devam etmesi gereken bir hareket olduğunu söyledi.

Akyüz, "Sivil toplum örgütlerini daha fazla içeri almak istiyoruz. Kişilerden daha çok sivil toplum örgütlerinin ortaklığı bizim için daha anlamlı gelmeye başladı. Çünkü sivil toplum örgütleri ile hareket ederek hareketi daha da hızlandırma etkisi yaratmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle KOBİ'ler için büyük avantaj sağlayan ortak satın alma oluşumu hakkında bilgi veren Akyüz, 36 tedarikçi firma ile yapılan anlaşmalar sayesinde firmalara hem para hem zaman kazandıracaklarını belirtti.

Akyüz, "95 bin firmanın yarattığı sinerji, sektördeki en küçük firmanın bile maliyetlerini yüzde 9 ila 50 oranında düşürecek. Hatta maliyet düşüşleri bazı kalemlerde ürüne göre yüzde 75'i bile bulabiliyor. Sisteme katılan firmalar, tüketim miktarlarına göre değil tedarikçilerle yaptığımız indirim anlaşmaları çerçevesinde oluşan rakamlara göre alım gerçekleştirecekler. Bu açıdan KOBİ'lerin projede daha avantajlı olduğunun da altını çizmek gerek." dedi.

Yıl genelinde, sektörde milyonlarca liralık tasarruf yapılacağını belirten Akyüz, "Örnek verecek olursak; 50 çalışanı olan bir üyemiz, OSO tedarikçileriyle çalışmaya başladıktan sonra ilgili kalemlerde maliyetlerini yüzde 4-86 arasında düşürdü. Firmanın 59 bin liralık aylık gideri yüzde 9 azaldı. Firma aylık bazda 4 bin 800 lira yıllık ise 58 bin lira maliyet avantajı sağladı." diye konuştu.

"Ortak Satınalma" oluşumunda yer alan 36 tedarikçi firma ile OSO AŞ ortak ve üyelerinin bir araya geldikleri toplantının son derece verimli geçtiğini vurgulayan Akyüz, 2016 yılında sistemdeki tedarikçi firma sayısını ve üye sayılarını artırarak Türkiye'ye model olmak istediklerini ifade etti.


-"Uygulanamayan ölçek ekonomisi firmaları yüksek girdi maliyetleri ile karşı karşıya bırakıyor"


Murat Akyüz, Türk imalat sektöründeki yüksek girdi maliyetlerinin temel sorunlarından biri olduğunu söyledi. Küçük, orta ve mikro ölçekli çok sayıda firmanın oluşturduğu imalat sektöründe uygulanamayan ölçek ekonomisinin firmaları yüksek girdi maliyetleri ile karşı karşıya bıraktığını söyleyen Akyüz, "Üretici firmalar uluslararası rekabette zorlanıyorlar. Bizim amacımız bir taraftan da daha da zorlaşan ticari, ekonomik ortamda firmaların bu tip mekanizmalarda daha avantajlı halde yaşamlarını sürdürebilmeleri." şeklinde konuştu.

OSO çatısı altında buluşan firmaların tüketim miktarlarına göre değil tedarikçilerle yaptıkları indirim anlaşmaları çerçevesinde oluşan rakamlara göre alım gerçekleştirildiğini kaydeden Akyüz, üyelerin sürekli ticaret kontrolü yapmak zorunda kalmadığını da belirterek, "Düzenli olarak fiyat kontrolleri ve piyasanın ne aşamada olduğu OSO'da yapılıp gerekli fiyat düzenlemeleri yapılıyor. Bunlar diğer firmalarda uygulanması çok zor olan ve maliyetli olan konular." yorumunu yaptı.

Ciroların gittikçe daha büyüdüğünü söyleyen Akyüz, "Avantajımız bir, iki kalemle değil. İlk çıktığımız zaman akaryakıtla çıkmıştık. Şu anda konular daha çok çeşitlenmeye başladı." dedi.

OAİB-MAİB, İKMİB, PAGDER, PAGEV, TARMAKBİR, AMD, ASD, TEMSAD, İSKİD ve İŞİM gibi sektörel dernek, vakıf ve birlikleri çatısı altında toplayan Ortak Satınalma Organizasyonu (OSO), 95 bin ihracatçı üyesini anlaşmalı 36 tedarikçi firmayla buluşturan ve düşük maliyetlerle alışveriş yapabilecekleri bir platform oluşturdu.

İhracatçılar, www.osoline.com.tr web sitesine üye olarak platformda yer alan tedarikçilerden uygun fiyatlardan yararlanabilecek. Proje, kapsamı ve sağladığı avantajlarla üyelerine maliyetlerini ciddi oranda azaltma şansı sağlıyor.

Yorumlar