Haziran ihracatında, 5 milyar 32 milyon dolar kayıt altına aldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz 2014 yılı Ocak-Haziran dönemlerine yönelik ihracat rakamlarını açıkladı. Çıkmaz, “2014 yılı Ocak-Haziran döneminde, 2013 yılının aynı dönemine...

Google Haberlere Abone ol
Haziran ihracatında, 5 milyar 32 milyon dolar kayıt altına aldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz 2014 yılı Ocak-Haziran dönemlerine yönelik ihracat rakamlarını açıkladı. Çıkmaz, “2014 yılı Ocak-Haziran döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 0,9’luk artışla toplam 4 milyar 535 milyon 203 bin dolar ihracatın kayda alındı. Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 497 milyon 746 bin dolar ihracat yapıldı. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 4,7’lik artışla 5 milyar 32 milyon 949 bin dolara yükselmiştir.” dedi.

2014 Ocak-Haziran döneminde ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında Orta Doğu ülkelerinin birinci sırada yer aldığını da ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bölge ihracatında Orta Doğu ülkelerinin yüzde 60,5 pay ile ilk sırada yer aldığını, AB ülkelerinin yüzde 15,8 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 9,2 pay ile üçüncü sırada bulunduğunun bilgisini verdi. Toplam 180 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Çıkmaz, “Bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, ABD, İtalya, İran, Libya, Almanya, İngiltere ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu. Ürün bazında yapılan değerlendirmede ise tekstil ve halı ihracatının ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekleyen Başkan Çıkmaz, “Halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” açıklamalarında bulundu.

Gaziantep’in ihracat alanında Türkiye’nin altıncı ili olduğuna ve bölgenin lokomotif görevini sürdürdüğüne dikkat çeken Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde 3 milyar 293 milyon 592 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir.” ifadelerine yer verdi.

IRAK İLE İHRACATTA YÜZDE 27'LİK DÜŞÜŞ VAR

Irak ile yapılan ihracata değinen Çıkmaz, “Bu yaşanan son dönemdeki olumsuz olaylara rağmen ihracatımız Irak üzerinden genelinden dünyanın diğer ülkelerine kaymış durumdayız. Irak’a yaptığımız ihracata yüzde yirmi yedilik bir düşüş var.” dedi. CİHAN

Yorumlar