Hazine Müsteşarı: Kamu sermayeli işletmeleri kapsayan mevzuat düzenlenmeli

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, kamu sermayeli işletmeleri kapsayan bir mevzuat düzenlemesi yapılmasının önemli ve acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.Hazine Müsteşarlığı ve Dünya Bankası işbirliği ile ‘Kamu Sermayeli İşletmelerde...

Google Haberlere Abone ol
Hazine Müsteşarı: Kamu sermayeli işletmeleri kapsayan mevzuat düzenlenmeli

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, kamu sermayeli işletmeleri kapsayan bir mevzuat düzenlemesi yapılmasının önemli ve acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hazine Müsteşarlığı ve Dünya Bankası işbirliği ile ‘Kamu Sermayeli İşletmelerde Kurumsal Yönetim Uygulamaları’ konulu uluslararası konferans, Ramada Plaza Otel’de yapıldı.

Kamu İktisadi Teşebbüs (KİT) sisteminin ekonomideki yerini anlatan Çanakçı konuşmasında ‘’KİT’lerin Türkiye ekonomisindeki öncü kurumu özellikle sermeye yoğun sektörlerde uzun yıllar devam etmiştir. 1980’li yılların ortalarında 233 sayılı kanun kapsamında 48 tane kuruluş bulunmaktadır. KİT’lerin brüt satış hasılatını GSYİH’ ya oranı yüzde 20 üzerindedir. 1980’li yılların ortalarında başlayan 2000’li yıllarda ivme kazanan özelleştirmeler sonucunda bugün geldiğimiz noktada 233 sayılı kanun hükmündeki kararnameye tabi 18 tane KİT 3 tane bağlı olduğu kurumdur. Özelleştirme portföyünde kamunun yüzde 50’nin üzerinde pay sahibi olduğu 6 tane işletmeci kuruluş bulunuyor. 2012 yılı itibariyle bunların brüt satış hasılatı 120 milyar tl civarında buda GSYİH’ nın yaklaşık yüzde 8.5’ e tekabül ediyor. 2014 yılında KİT’ ler özelleştirme kapsamındakilerde dahil yaklaşık 9.5 milyar civarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirilecektir. Bu rakamlara baktığımızda özelleştirmelere rağmen hala KİT’lerin ekonomimiz içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söylememiz mümkün.’’ dedi.

"KİT’LERDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİ ZORUNLU HALE GETİRDİK"

KİT’lerde kurumsal yönetim uygulamalarının önemine işaret eden Çanakçı, ‘’Temel hedefimiz özelleştirmeye devem etmekle beraber mevcut KİT’ lerimizin kamuya yük olmadan verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda gayret göstermeleri de önemli bir önceliğimiz. Bunu sağlamanın en önemli koşullarının biriside KİT’ lerin kurumsal yönetim ilkleri doğrultusunda yönetimlerinin olduğunu düşünüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) kamu kurumlarında kurumsal yönetim alanında yapmış olduğu çalışmalara Hazine Müsteşarlığı olarak aktif katılım sağladıklarını belirten Çanakçı, şunları söyledi:

"Bu konuda Hazine Müsteşarlığı olarak son yıllarda önemli adımlar atıldı. 2013 yılında Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak şeffaf bir yönetim ve denetim sisteminin tesisi amacı ile KİT’lerde etkin bir iç kontrol sisteminin oluşturulması çalışmalarını başlattık ve iç kontrol sisteminin oluşturulmasını zorunlu hale getirdik. KİT'ler bu konudaki eylem planlarını haziran ayı sonuna kadar hazırlayarak, 2016 yılı haziran sonu itibarıyla iç kontrol sistemi kurma çalışmalarını tamamlayacaklar.’’

Hazine Müsteşarı, kamu sermayeli işletmelere ilişkin hukuki altyapının yeniden tasarlanması gerektiğini belirterek, uluslararası uygulamalarla uyumlu ve diğer kamu sermayeli işletmeleri de kapsayacak bir mevzuat düzenlemesi yapılmasının önemli ve acil bir ihtiyaç olduğunu da ekledi.

CİHAN

Yorumlar