Hayati Yazıcı: Türkiye-Bulgaristan sınırındaki yoğunluğun muhatabı UDHB

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Bulgaristan sınır kapısında yaşanan trafik yoğunluğu sorunu hakkında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Hayati Yazıcı: Türkiye-Bulgaristan sınırındaki yoğunluğun muhatabı UDHB

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Bulgaristan sınır kapısında yaşanan trafik yoğunluğu sorunu hakkında açıklama yaptı. Hayati Yazıcı, sınır kapısında yaşanan yoğunluktan kendi bakanlığının sorumlu olmadığını bildirdi.

Bu konuda politika ya da yasal düzenlemenin belirleyicisi olmadıklarını vurgulayan Yazıcı, "Yapılan kontrollerde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) tarafından belirlenen politika ve yapılan düzenlemeler doğrultusunda hareket edildiğinden bahsedilen krizlerde bakanlığımızın herhangi bir müdahalesi bulunmamaktadır. Bakanlığımız sadece uygulayıcıdır." dedi.

Bakan Yazıcı yaptığı açıklamada, gümrük kapısındaki işleyiş ve Türkiye-Bulgaristan sınır kapısında yaşanan trafik yoğunluğunun sebebi hakkında bilgi verdi.

Gümrük kapılarındaki geçişlerde yaşanan sorunların kendi bakanlığı ile bir ilgisinin olmadığını savunan Yazıcı, UDHB tarafından ikinci ülkelerle imzalanan 'İkili Karayolu Taşımacılığı Anlaşması' gereği, nakliyecilerin Türkiye'de uluslararası taşımacılık yapabilmesi için geçiş belgelerine sahip olmaları gerektiğini hatırlattı.

Geçiş belgelerinin dağıtımı, kullanımı ve kontrolüne ilişkin esasların ise UDHB tarafından belirlendiğini bildiren Yazıcı, "Bakanlığımız personelinin şu an itibariyle sınır kapılarında gerçekleştirmekte olduğu 'geçiş belgesi' kontrolleri UDHB tarafından bakanlığımıza iletilen esaslar çerçevesinde yürütülüyor." diye konuştu.

SINIRDAKİ PROBLEM BAKANLIKLARIN MUTABAKATA VARAMAMALARI

Yazıcı, Türkiye-Bulgaristan sınır kapısında yaşanan problemlerin ardında yatan temel nedenin ise iki ülke ulaştırma bakanlıklarının karşılıklı olarak mutabakata varamamış olmalarından kaynaklandığını ifade etti.

Yazıcı, sınır kapılarında geçiş belgesi kontrollerinin ise UDHB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan protokole istinaden 'ULAŞ-NET' üzerinden gümrük personeli tarafından yapıldığını söyledi. Bulgaristan ile yaşanan sorunlar nedeniyle UDHB tarafından geçiş belgeleri harici için ULAŞ-NET programı üzerinden işlem yapılmasına izin verilmediğini kaydeden Bakan Yazıcı, personelinin bu nedenle işlem yapamadığını anlattı.

Bu konuda politika ya da yasal düzenlemenin belirleyicisi olmadıklarını, sadece 'uygulayıcı' durumunda bulunduklarını hatırlatan Yazıcı, "Yapılan kontrollerde UDHB'ı tarafından belirlenen politika ve yapılan düzenlemeler doğrultusunda hareket edildiğinden bahsedilen krizlerde bakanlığımızın herhangi bir müdahalesi bulunmamaktadır. Bakanlığımız sadece uygulayıcıdır." dedi.

Yazıcı, gümrüklerdeki trafik akışını hızlandırmak ve beklemeleri ortadan kaldırmak amacıyla alternatif geçiş noktaları arayışı için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

GÜMRÜK KAPILARINDAKİ SON DURUM

Gümrük kapılarının son durumlarına yönelik değerlendirmede bulunan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti: “911 kilometre kara sınırımız bulunan Suriye’de yaşanan karışıklıklar nedeniyle Suriye ile ülkemiz arasındaki Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın kara hudut kapılarına yönelik aldığı ve esasen gümrük hizmetlerinin yeniden planlanmasını içeren güvenlik temelli tedbirler çerçevesinde yürütülüyor.

Bu çerçevede, Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale Kara Hudut kapılarında verilmekte olan gümrük hizmetleri bakanlığımızca yeniden planlanmıştır. Ayrıca, Suriye'ye açılan kara hudut kapılarımızda Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale hudut kapılarımızdan hem yardım malzemelerinin hem de ihracat eşyasının Suriye’ye sevkine izin verilmektedir. Nusaybin, Çobanbey ve İslahiye demiryolu hudut kapıları ise kapalıdır.

Ülkemiz ile 384 kilometre uzunluğunda kara sınırı mevcut olan Irak ile aramızda sadece 'Habur - İbrahim Halil' Kara Hudut Kapısı faaliyet göstermektedir.

Irak ile ülkemiz arasında giriş-çıkış yapan yolcu ve araçların işlemleri 24 saat vardiyalı çalışma sistemine göre yapılmakta, X-ray cihazı sayesinde gerekli kontroller güvenli bir şekilde yerine getirilmektedir.

Habur Hudut Kapısı'nın kapasitesinin artırılması için üçüncü köprünün inşa edilmesi yönünde çalışmalar devam etmektedir. Habur’da Türkiye’den çıkış yönünde kuyruk yoktur. Frigofirik araçlara öncelik tanınmaktadır.” CİHAN

Yorumlar