Hayali Paraya Şimdi de Taksit

Vergi borçlarının yapılandırılması sırasında eleştirilen şirket kasasında görünen ancak ortaklarının borç aldığı paralara ilişkin çıkan afta (kasa affı) sürpriz bir karar alındı.

Google Haberlere Abone ol
Hayali Paraya Şimdi de Taksit

Gelir İdaresi Başkanlığı, başkanlığa intikal eden vakalardan yola çıkarak, kasa affından yararlanan mükelleflerin, vergiyi ödeme güçlüğü içerisinde bulundukları gerekçesiyle taksitlendirmek istediklerini belirterek, taksitlendirmenin şeklini açtı. Taksitlendirme için bireyin referans yapması Maliye'nin de başvuruyu onaylaması gerekecek.

VERGİ ÖDEMEYENE YENİ İMKAN

Kasalarını düzelttikten sonra yüzde 3'lük vergiyi ödeyemeyenlere şimdi yeni bir olanak getirildi. Yasada yüzde 3'lük verginin taksitlendirilmesine ait bir düzenleme yer almamıştı.

HER MÜKELLEF İÇİN DEĞİL

6183 sayılı kanunun 48. maddesi zor vaziyette bulunan mükelleflere tecil ve taksitlendirme olanağı getiriyor. Bu imkan, tüm mükelleflerin koşulsuz şekilde başvuracakları bir metod değil. Bunun için mükellefin evvela Maliye Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra Maliye Bakanlığı mükellefin vaziyetini inceliyor; gerçekten zor vaziyette bulunan mükellefete, 36 aya kadar taksitlendirme olanağı veriyor. Taksitlendirme sayısı saptanırken de mükellefin hali dikkate alınıyor. Maliye, dönen varlıklar ve stoklar üstünden likidite oranı formülü ile mükellefin vaziyetini belirliyor. Likidite oranı 1'den büyükse borç tecil edilmiyor. 1'den küçük 0,50'den kocaman olması mecburiyetinde 18 aya kadar tecil, 0,50'den küçük olması şeklinde ise 36 aya kadar tecil edilebiliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar