Havaların iyi gitmesi üretimi arttırdı, 14 Şubat’ta çiçeğe zam yok

Bu sene hava şartlarının iyi gitmesi, çiçek üretimini olumlu etkiledi. Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sayesinde seralarda çiçek üretimi bol ve kaliteli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Havaların iyi gitmesi üretimi arttırdı, 14 Şubat’ta çiçeğe zam yok

Bu sene hava şartlarının iyi gitmesi, çiçek üretimini olumlu etkiledi. Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sayesinde seralarda çiçek üretimi bol ve kaliteli oldu. Özellikle Antalya, Mersin, Adana ve İzmir’deki seralarda üretimin iyi olması, 14 Şubat Dünya Sevgililer Günü öncesi çiçekçileri sevindirdi. Tedarikte sıkıntı yaşamayan çiçekçiler, fiyatları da arttırmadı. Bu sebeple, 14 Şubat’ta çiçeklerin geçen yılın fiyatlarından satılması bekleniyor. Kırmızı gülün 5-10 lira, ithal gülün 10 lira, orkideni 50-75 lira karanfilin 2 liradan satışa sunulacağı tahmin ediliyor. İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “Üretim bol olduğu için fiyatlarda herhangi bir artış olmayacak. Çiçekler, geçen senenin fiyatlarından satılacak.” diyor.

Hazırlıklarını tamamlayan çiçekçiler, Dünya Sevgililer Günü’nü bekliyor. Satışların tavan yaptığı bugünde tedarikte sıkıntı yaşanmayacağını belirten Oda Başkanı Kış, “Çiçek üretimi, hava şartlarından çok etkileniyor. Havalar ne kadar iyi olursa üretim de o kadar iyi oluyor. Bu sene havaların iyi gitmesi, çiçek üretimini olumlu etkiledi. Bu da hem kaliteyi yükseltti hem de üretimin bol olmasını sağladı. Geçtiğimiz yıl gül bulmada sıkıntı yaşamıştık. Dolayısıyla tedarik noktasında bir sıkıntı olmayacak. Çiçekleri de geçen seneki fiyatlardan satacağız.” diye konuştu. Buna rağmen yurtdışından ciddi miktarlarda gül geleceğini belirterek, döviz kurlarındaki artışın ithal güllerin fiyatını yükseltebileceğine dikkat çeken Kış, çiçekçilere de çağrıda bulundu: “Müşterilerinizi geri çevirmeyin. Talepleri uygun fiyata karşılayın. Çok pahalı satarak çok iş yapmak yerine uygun fiyata satalım, fırsatçılık yapmayalım.”

‘İNTERNET SİPARİŞLERİNİ EN AZ ÜÇ GÜN ÖNCEDEN VERİN’

Oda Başkanı Kazım Kış, internetten çiçek satışları konusunda da uyarılarda bundu. Siparişlerin en az üç gün önceden verilmesini isteyerek, “Yoğunluktan dolayı 14 Şubat günü sipariş verenler sıkıntı yaşayabilir, çünkü gelen taleplere göre hazırlık yapıyoruz. Müşterilerimiz, siparişlerini Sevgililer Günü’nden en az üç gün önce versinler. Ayrıca siparişlerini çiçekçilere versinler.” dedi.

BULGARİSTAN KAPILARI KAPATTI, İHRACATÇILAR SIKINTIDA

Kesme çiçek ihracatçıları ise sıkıntı yaşıyor. 14 Şubat öncesi Avrupa’ya ciddi miktarlarda çiçek gönderen ihracatçılar, Bulgaristan’ın gümrük kapılarını kapatması ve İpsala Gümrük Kapısı’nda uzun kuyruklar oluşması sebebiyle endişeli. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Sevgililer Günü dolayısıyla Avrupa ülkelerine 35 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapacaklarını ancak Bulgaristan’da transit geçiş belgesi problemi yüzünden gümrük kapılarında sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bu yüzden Avrupa’ya gidecek çiçeklerin çöpe atılma riski taşıdığını aktaran Bağdatlıoğlu, “Bulgaristan, belge eksikliğini gerekçe göstererek Avrupa’ya giriş yapılan gümrük kapılarını kapattı. İhracatçılar, Yunanistan sınırındaki İpsala Gümrük Kapısı'na yöneldi ancak burada da TIR’lar uzun kuyruklar oluşturdu. Ayrıca Avrupa’ya açılan diğer gümrük kapılarında bitki doktoru olmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşanıyor. Bizim ürünlerimiz bitki sertifikalı. Gümrük kapılarında bitki doktoru temin edilememesi halinde 14 Şubat Sevgililer Günü’nden umudumuzu kaybedeceğiz.” şeklinde konuştu. Şimdiye kadar Avrupa’ya farklı yollardan 20 milyon dal kesme çiçek gönderdiklerini kaydeden Bağdatlıoğlu, halen gümrük kapılarında TIR’lar içinde 5 milyon dal, depolarda da yine 5 milyon dal çiçeğin beklediğini aktardı. CİHAN

Yorumlar