Hasat başladı, İran karpuzu yerli üreticiye darbe vurdu

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz üretiminde Türkiye’nin beşte birlik ihtiyacını karşılayan Adana’da hasat başladı. Tarlada, karpuzun kilogram fiyatı 50 kuruştan alıcı buluyor. Üreticiler, aşırı soğuktan dolayı karpuzda rekoltenin...

Google Haberlere Abone ol
Hasat başladı, İran karpuzu yerli üreticiye darbe vurdu

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz üretiminde Türkiye’nin beşte birlik ihtiyacını karşılayan Adana’da hasat başladı.

Tarlada, karpuzun kilogram fiyatı 50 kuruştan alıcı buluyor. Üreticiler, aşırı soğuktan dolayı karpuzda rekoltenin düştüğünü belirterek, İran’dan getirilen karpuzun da yerli üreticiye darbe vurduğunu ileri sürüyor.

Karpuz üretiminin büyük kısmının karşılandığı Karataş ilçesinin Tuzla sahillerindeki tarlalarda hasada başlandı. Adana, Türkiye’de üretilen 4 milyon ton karpuzun 5'te 1'ini karşılıyor. Karpuz ekili alanlarda 30 Mart’ta yaşanan ve iki gün süren dolu ve fırtınadan dolayı seralarda büyük hasar yaşanmış. Karpuz üreticisi Davut Şimşek, seçimin yapıldığı 30 Mart’ta yaşanan dondan dolayı ceviz büyüklüğüne ulaşmış karpuzların yara aldığını ve tarlayı temizleyerek yeniden ekim yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Şimşek, “Mecburen toplattık, bu ikinci karpuzumuz. Her sene 7-8 ton ürün alırken bu sene 3-5 ton arası alıyoruz. Bu mevsimde kilosunun 50 kuruş olması bizim açımızdan çok düşük bir rakam. Hem fiyat düşük, hem de verim yok. Şu anda dönümden ancak 3-4 ton alıyoruz, bu da ancak masrafımızı karşılıyor.” diye konuştu.

Fiyatların düşük olmasının bir sebebini de İran karpuzuna bağlayan Şimşek, “İran karpuzu bizim ürünün çıkmasından 20 gün önce geldi. Haliyle yerli karpuzun fiyatı piyasaya düşük fiyattan girmeye başladı. Herkes damak tadını İran karpuzundan aldı. Bizim karpuzumuz da şu anda hak ettiği fiyattan satılmıyor. Güçlükle satıyoruz. Neden, bizim karpuzumuz çıkacağı zaman İran’dan karpuz geliyor anlamış değiliz.” dedi.

Tüccarın kendilerine İran karpuzunu gerekçe gösterip fiyatları düşürdüğünü söyleyen Yılların üreticisi, şöyle devam etti: “Tüccar buraya geliyor tarlayı satın almak için, ‘her yer İran karpuzu dolu’ diyor. Ankara, İstanbul. Üreticinin şevkini kırıyor. Şu an tarlada 50 kuruş, halbuki bugün yerli karpuzun 70-80 kuruştan alınması gerekiyordu. Hatta kilosu 1 lira olması lazımdı şu an. Dönüme masrafımız mülk sahibi ise bin 500 lira. Tarla kiralıksa 2 bin lira. Tarla 4 ton vermiş, 50 kuruştan 2 bin lira. Kim kazanacak burada, çiftçi mi kazanacak.”

Bu arada, Adana’da geçen yıl halde 1 ile 1,40 liradan sezonu açan karpuzda fiyatların geçen yılın altına düşmeyeceği belirtiliyor. Adana Büyükşehir Belediye Hali’nde geçen yılın mayıs ayında açılan sezonda fiyatlar birinci kalite üründe 1,40, ikinci kalite üründe ise 1 lira olmuştu. Karpuz, sezonu ise 0,2 ile 0,4 lira aralığında kapamıştı. Bu yıl ise halde karpuz fiyatı 1. kalite üründe 70 kuruştan alıcı buluyor. CİHAN

Yorumlar