Hamzaçebi: Ocak ayı ödemeler dengesi bilançosu alarm veriyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2014 Ocak ayı ödemeler dengesi bilançosunun alarm verdiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Hamzaçebi: Ocak ayı ödemeler dengesi bilançosu alarm veriyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2014 Ocak ayı ödemeler dengesi bilançosunun alarm verdiğini belirtti.


Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada cari açığın 2013 Ocak ayına göre yaklaşık 1 milyar dolar gerileme ile 4,8 milyar dolar olduğunu ancak dış açığın finansmanındaki bozulmanın 2001 krizini hatırlatacak biçimde gerçekleştiğini dile getirdi. Akif Hamzaçebi, 2014 Ocak ayında 4,8 milyar dolar düzeyindeki cari açığın 2,2 milyar dolarının kaynağı belirsiz döviz girişine işaret eden net hata ve noksan kaleminden; 2,6 milyar dolarının ise sermaye ve finans hesabından karşılandığını vurguladı.

Türkiye’den net 3,1 milyar dolar net sermaye çıkışının gerçekleştiğini, cari açığın finansmanı için Merkez Bankası resmi rezervlerinden 5,8 milyar dolar kullanıldığını anlatan Hamzaçebi, şunları ifade etti:

"Sermaye çıkışları bakımından portföy yatırımlarında (DİBS) anlamlı bir değişiklik gerçekleşmemiş, doğrudan yatırımlar yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, buna karşılık Diğer Yatırımlar kaleminden (ticari krediler, krediler ve döviz hesaplarını göstermektedir) 4,1 milyar dolar tutarında çıkış gerçekleşmiştir. (neti: 4,1-1=3,1 milyar dolar) Aylık sermaye çıkışı 2001 yılı Şubat ayındaki 3,4 milyar dolarlık çıkıştan beri en yüksek değerine ulaşmıştır. 2013 Aralık ve 2014 Ocak aylarının toplamında (iki ayda) Merkez Bankası'nın rezerv kaybı 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir (Aralık 3,7+ Ocak 5,8). Şüphesiz bu tutarda rezerv erimesinin bir nedeni faiz artırımında, anlamsız bir inatlaşma nedeniyle geç kalınmış olmasıdır. Söz konusu rakamlar, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın beyanatlarının aksine Türkiye’den ciddi bir sermaye çıkışı gerçekleştiğini, bu durumun Merkez Bankası rezervlerini hızla erittiğini ve mevcut ekonomik ve artan siyasi istikrarsızlık koşulları altında bu eğilimin sürmesi halinde (yapılan olağanüstü faiz artırımına rağmen) dövizde hızlı bir yükseliş dalgasının beklenmesi gerektiğini ima etmektedir."
CİHAN

Yorumlar