Habur'daki üçüncü köprüye politik engel

Türkiye ile Irak sınırındaki Habur ile Halil İbrahim sınır kapıları arasında yapılması düşünülen 6 şeritli yeni köprü projesi politik engellere takıldı.9 Nisan'da yapılan açıklamada köprü inşaatının 15 gün içersinde başlayacağının...

Google Haberlere Abone ol
Habur'daki üçüncü köprüye politik engel

Türkiye ile Irak sınırındaki Habur ile Halil İbrahim sınır kapıları arasında yapılması düşünülen 6 şeritli yeni köprü projesi politik engellere takıldı.

9 Nisan'da yapılan açıklamada köprü inşaatının 15 gün içersinde başlayacağının duyurulmasına rağmen projeye hâlâ başlanamadı.

Engelin politik sorunlardan kaynaklandığını belirten Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, sorunun kaynağı olarak Bağdat'ı gösterdi. Çelebi, köprü inşaatın en kısa sürede başlayacağını umduklarını söyledi.

Bakan Çelebi, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada sorunları aşacaklarını ifade ederek yeni köprü ile ilgili anlaşmanın Türkiye ve Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından imzalandığına dikkat çekti. Çelebi, “Bu politik sorun çözülürse hem bize hem de Bağdat'a ticari anlamda büyük bir rahatlık getirir. Petrol satışı artıkça ekonomik ilişkiler artacak. Bu nedenle, bu köprü şart oldu.”

Mevcut köprülerin yetersiz olduğunu dile getiren Çelebi, “Ümit ediyoruz ki en kısa sürede köprünün inşaatına başlansın. Başlayınca sınırdaki tüm sorunlar da çözülmüş olacak. Bugün Erbil Valimiz bu işlerin hızlandırılması için Türkiye’de gereken görüşmeleri yapacak. Umarız bu yıl bitmeden bu işler yoluna girer. Bununla birlikte sınırdaki sorunların büyük bir kısmı çözülmüş olacak ve herhangi bir tıkanıklık ve bir sıkıntı kalmayacak. Günde 2 bin 500 ila 3 bin TIR sınırı geçiyor. Bu da maksimum seviyedir." dedi.

Köprünün bitiş tarihini veremeyeceğini kaydeden Çelebi, projenin bitirilmesinin ihaleye bağlı olduğunu vurguladı.

Köprünün bağlantı yolları iki tarafta tamamlanmış durumda. Yaklaşık 30 milyon dolara mal olacak olan Türkiye-Irak ortaklığıyla yapılacak yeni köprü 3 gidiş 3 dönüş 6 şeritli olarak planlanıyor. CİHAN

Yorumlar