'Habur'da uzayan TIR kuyrukları hırsızlara yarıyor'

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Habur Sınır Kapısında uzayan kuyrukların hırsızlara ve gaspçılara yaradığını söyledi. Kılıç, TIR kuyruklarında yaşanan hırsızlık ve gasp olaylarında...

Google Haberlere Abone ol
'Habur'da uzayan TIR kuyrukları hırsızlara yarıyor'

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Habur Sınır Kapısında uzayan kuyrukların hırsızlara ve gaspçılara yaradığını söyledi. Kılıç, TIR kuyruklarında yaşanan hırsızlık ve gasp olaylarında şoförlerin şikayetçi olmasına rağmen güvenliğin sağlanamadığını iddia etti.

Kılıç, yaptığı açıklamada Şırnak'ın Silopi ilçesinde Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı'nda günlerden bu yana görülen ve zaman zaman 25 kilometreye kadar düşen TIR kuyruğunun yeniden 40 kilometreye kadar ulaştığını söyledi. Habur'un karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın yetersiz kalması ve Suriye'deki iç savaş nedeniyle firmaların Habur’a yönelmesi üzerine yaşanan kuyrukta günlerce bekleyen şoförlerin isyan eder duruma geldiğini ifade eden Kılıç, şoförlerin hırsızlık olaylarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

Kuyruktaki şoförlerin hırsızlık korkusundan geceleri uyuyamadığını vurgulayan Kılıç, çaresizce araç kapılarını içeriden yaptıkları sistemle kilitleyip yastıklarının altına bıçak ve benzeri aletler koyarak yatmak zorunda kaldıklarını vurguladı.

Gerek valilik, gerek il ve ilçe emniyet müdürlüğünün ve gerekse jandarmanın bu konuda duyarsız kaldığını savunan Nevaf Kılıç, "Şoförlerin kimisinin çadırı yırtılmakta, kimisinin dorsesinden televizyon çalınmakta, kiminin parası gasp edilmektedir. Ancak, hiç bir şoför de sesini çıkaramamaktadır. Çünkü can güvenliği yok. Oysa böyle hassas bir bölgede gerek emniyet güçleri, gerek Uluslararası Nakliyatçılar Derneği (UND) yetkilileri ve gerekse gümrükten sorumlu bakanlığın, kalıcı çözüm bulması gerekmektedir" diye konuştu.

Bu noktada yıllardır tamamlanamayan 5 bin kapasiteli Silopi TIR Parkı’nın bir an önce tamamlanmasının önemli olduğunu anlatan Kılıç şöyle devam etti: "Bu TIR parkı hayata geçirilmiş olsaydı nispeten hem kuyruğun erimesi açısından hem de güvenliğin az da olsa sağlanması açısından önemli bir adım olacaktı. Bu park bir an önce tamamlanmalı, park faaliyete geçene kadar da emniyet güçlerinin sürekli olarak bölgede devriye halinde gezmesi için Valilik harekete geçmelidir. Ayrıca; Silopi ile Habur arasındaki bulvarın aydınlatılması gerekir. Şoförler emniyet ve jandarmaya vukuat bildirdiklerinde, kaza bile bildirdiklerinde duyarsız kalınmaktadır. Bu da önlenmelidir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için gerekli girişimlerin yapılması için UND başta olmak üzere İl Valiliği ve Gümrük Bakanlığı’nın gereğini yapmasını bekliyoruz. Unutmayalım ki Habur’dan ülkemize sağlanan katma değer ekonominin itici gücü olup, sosyal ve ekonomik dengenin sağlanmasında önemli bir yapı taşıdır." CİHAN

Yorumlar