Habur’da 40 kilometre kuyruk var, şekerleme firmaları dertli

Şekerleme ürünlerini taşıyan TIR ve kamyonlar, Habur, Cilvegözü ile Kapıkule gümrük kapılarında beklemede.

Google Haberlere Abone ol
Habur’da 40 kilometre kuyruk var, şekerleme firmaları dertli

Şekerleme ürünlerini taşıyan TIR ve kamyonlar, Habur, Cilvegözü ile Kapıkule gümrük kapılarında beklemede. Üreticiler, bu durumun ihracata büyük darbe vurduğu görüşünde.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “Irak’a şekerleme ve bisküvi ihracatı yapan firmalarımız Habur’da oluşan TIR kuyrukları nedeniyle mallarını zamanında veremiyor ve ciddi zarara uğruyor. Bu durum artık kronik bir hal aldı. Siyasi iradenin artık buna el koyması gerekiyor. Türkiye’den firmalar sınır kapılarında neden sorunla karşı karşıya? Bu, tek sektöre değil, Türkiye ekonomisine, bilhassa ihracata çok büyük darbe vuruyor. Bir an evvel gerekenler yapılmalı.” dedi.



Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı, Habur’da şu anda 40 kilometrelik kuyruk oluştuğunu belirtirken, şunları ifade etti:

“Gıda ürünlerinin son kullanma tarihleriyle ilgili değişen bir mevzuat söz konusu. Türkiye’den gelen gıda ürünlerine bir duvar çekme var. Bunun sebebi nedir bilmiyorum. Belirli dönemlerde düzenli mevzuatsal sıkıntılar oluyor. Ardında siyasi nedenler mi var, bilmiyoruz. Amaç, Türkiye’den Irak’a yaptığı ticareti yavaşlatmak. Şeker ve kakaolu ürünler ihracatında Irak en büyük pazar. Burada bizim yetkililerimiz bu soruna çare üretmeli. Şu anda fabrikamızda 7-8 tane Irak için yüklenmeyi bekleyen TIR var. Ama bekletiyoruz. Ciddi kayıplarımız oluyor. Talep daralıyor. Mallarımızı zamanında veremeyince bizim yerimize alternatif ülkelerin malları tercih ediliyor. Bu, ihracatımıza direkt darbe anlamına geliyor. Bu durumun acil olarak telafi edilmesi şart.”

HAFTALIK 50 TIR SEVKİYATIMIZ 25’E GERİLEDİ

Saray Bisküvi İhracat Müdürü Kamil Özdağ ise TIR kuyruklarının üreticilere domino etkisi yarattığına işaret etti. Özdağ şöyle devam etti:

“Gümrük kapılarında karşı karşıya kalınan bu durum Türkiye’deki tüm üreticilerin sıkıntısı haline gelmeye başladı. Mevzuat devamlı yenileniyor. Ürün miadı şu anda 6-9 ay. Bunun Mart ayında 4 aya çekileceğinden söz ediliyor. Belirsizlik var. Bu bizim için sıkıntı yaratıyor. Gümrük kapıları da ne yapacağını şaşırdı. Kontroller sıklaştığı için kuyruklar başladı. Haftalık 50 TIR sevkiyatımız 25’e geriledi. Bu da bütçemizi olumsuz etkiliyor. Bir nevi domino etkisi yaratıyor. En büyük sıkıntılardan biri de Kapıkule’de kuyruklar. Burada sıkıntının nedeni de Bulgar bir bakanın TIR filosundan kaynaklanıyor. Türkiye’ye girişte bu araçlara yapılan standart bir denetim, bizim TIR’larımızın geçişince ‘karşı tavır’ olarak kullanılıyor. Irak’ta 10-15 TIR’ımız kuyrukta. Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyen bir durum. Böyle giderse çoğu firma batar. Irak, tüm sektörler için kritik öneme sahip bir pazar. Bizim sektör olarak Irak’a geçen sene yaptığımız ihracat 560 milyon dolar. Bizim gibi tüm üreticilerin yüzde 40 cirosu buradan geliyor. Bu durumun bir an evvel normale dönmesi gerekiyor.”
CİHAN

Yorumlar