Güzeloğlu: Mersin'in geleceğini ve gelişmesini etkileyecek sektör lojistiktir

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu. Mersin'in geleceğini ve gelişmesini etkileyecek en temel sektörün lojistik olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Güzeloğlu: Mersin'in geleceğini ve gelişmesini etkileyecek sektör lojistiktir

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu. Mersin'in geleceğini ve gelişmesini etkileyecek en temel sektörün lojistik olduğunu belirtti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi tarafından Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (AKİB) gerçekleştirilen 'Ekonomide Büyümenin Dinamiği Lojistik' konulu zirvede konuşan Güzeloğlu, toplantının burada gerçekleştirilmesinin doğru bir karar olduğunu dile getirdi.

Mersin'in Türkiye'nin lojistik üstünlüğünü kent kimliğinde öne çıkaran bir merkezi olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Mersin lojistiğin yani ulaşım ve erişiminin 4 temel aksını ve bağlantı altyapısını bünyesinde barındıran, Türkiye’nin çok özel ve sayılı bir kentidir. Kara, deniz, demir ve havayollarının kesişme ve kavşak noktası olan Mersin bu üstünlüğüyle sadece ülkemiz için değil doğu Akdeniz tüm coğrafyası ve dünya jeopolitiği üzerinde de önemli üstünlüğe sahiptir. Veriler, göstergeler ve bu alandaki gelişmeler Mersin’in bu üstünlüğünün pekiştiğini, çok daha belirginleştiğini bizlere anlatmaktadır." diye konuştu.

Mersin’in ekonominin dışa açılma sürecinde tüm Türkiye’nin dış ticaret kavramları ile ithalat ve ihracat kavramlarının öğrenildiği, bir anlamda pratiğinin edildiği ve ticaretinin belirginleştiği bir merkez kimliğinden buralara geldiğinin altını çizen Güzeloğlu, "O dönemden kalan Türkiye’de kurulan ilk ve en büyük işlem hacmine sahip serbest bölgesi 3 milyar 800 milyon dolarlık bir üretim hacmine ulaştı. Ekonomik faaliyeti Mersin’de lojistik kavramında hizmetler sektörünün ve dış ticaretin sınırladığı çerçevede değil, üretim ve kalkınmanın her alanında görmek mümkündür." şeklinde konuştu.

Güzeloğlu Mersin'in tarımsal üretimde de Türkiye'nin 2 kentinden biri olduğunu vurguladı. Mersin Limanı’nın 2015 yılında 15 milyon konteyner ve iş hacmiyle büyütülmesinin hedeflendiğini aktaran Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Tarsus'ta Türkiye’nin en büyük 3’üncü havalimanı inşa edilmekte. Burası lojistik alt yapıya büyük katkı sunacak. Yine lojistik altyapıda TCDD’nin Türkiye’deki lojistik köy tanımları içinde şu anda tam 3 lojistik köy ve merkez Mersin’de yapım, proje ve planlama aşamasındadır. 150 dönümlük alanda Tırmıl yük boşaltma merkezi yanında 350 dönümlük bir alanda yeni Taşkent lojistik merkezi ve 430 dönüm civarında Yenice lojistik depo ve transfer merkezleri; Tarsus-Mersin arasında liman bağlantılı yük trafiğinde ithalat ve ihracat trafiğinde sadece Mersin’e değil, Mersin’den ihracat gerçekleştiren yaklaşık 40 ilimize doğrudan aktarma ve kolaylık sağlayacak büyük bir lojistik altyapı olarak çalışmalar sürmektedir.”

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Mersin lojistik bölgesi proje çalışmasının sona ermek üzere olduğunun bilgisini veren Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"161 hektarlık alanda Mersin Limanı’na 11 kilometre mesafede, TCDD’ye 1,5 kilometre uzakta Türkiye’nin ilk lojistik organize sanayi bölgesi projesi Bakanlığa gönderildi. Onay aşamasındaki bu teklifimizde 2014’ün ilk aylarında onay kararıyla birlikte bu alan ölçeğinde Türkiye’nin ilk lojistik organize sanayi bölgesi kurulacak ve o bölge ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır"

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yaman Karadeniz ise lojistiğin dünya genelinde Konuşmaların ardından Güzeloğlu'na desteklerin dolayı plaket verildi. Daha sonra ise MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Murat Baykara, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Genel Müdürü İsmail Hakkı Taş, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürü Naci Serttaş’ın konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. CİHAN

Yorumlar