Güney Kore'de yabancı işçilerin çoğu kazandığı parayı ülkesine gönderiyor

Güney Kore'deki Jeonbuk Geliştirme Merkezi, ülkede çalışan 600 yabancı uyruklu işçi arasında yapılan anket sonuçlarını içeren raporu basın ile paylaştı. Rapora göre, ülkedeki yabancı uyruklu çalışanların yüzde 77’sinin kazandıkları...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'de yabancı işçilerin çoğu kazandığı parayı ülkesine gönderiyor

Güney Kore'deki Jeonbuk Geliştirme Merkezi, ülkede çalışan 600 yabancı uyruklu işçi arasında yapılan anket sonuçlarını içeren raporu basın ile paylaştı. Rapora göre, ülkedeki yabancı uyruklu çalışanların yüzde 77’sinin kazandıkları paranın büyük kısmını memleketlerine gönderdikleri belirtildi. Anket sorguya tabi tutulan işçilerin ortalama maaşlarının bin 200 ile bin 500 dolar arası değiştiği bildirildi. Aylık ihtiyaçlarını karşılamak için gereken miktarın 250 ile 900 dolar arasında değiştiği ve bunun dışında kalan paranın memleketlerine gönderdikleri öğrenildi.

İşçilerin çoğulunduğu üretim sektöründe çalışıyor

Güney Kore’deki yabancı uyruklu işçilerin yüzde 64’nün üretim sektöründe, yüzde on birinin tarım ve hayvancılık, yüzde altısının balıkçılık ve yaklaşık yüzde altısının inşaat sektöründe çalıştığı bildirildi.

Öte yandan, Kore’deki yaşam sorunları kısmında yabancı uyruklu işçilerin en büyük problemlerinin başında yerli dili yeterli veya hiç bilmemeleri (yüzde 53) gelirken, dini sorunlar, sözlü veya fiziksel taciz (yüzde 24,6), uzun süre aileden ayrı kalma (yüzde 11), iklim farkı (yüzde 9) ve yalnızlık (yüzde 8) gibi problemler de listede yer aldı.

İŞÇİLERE KORECE ÖĞRETİLMESİ LAZIM

Raporu hazırlayan Geliştirme Merkezi’nin müdürü Park Shin-gyu, “Güney Kore’ye resmi kayıt işlerini tamamladıktan sonra gelen işçilerin ülkede 3 sene oturma ve çalışma izni oluyor. Bu süre daha sonra uzatılarak 4 sene 10 aya kadar çıkarılabiliyor.” diye belirtti.

Park, ülkede çalışmakta olan yabancı uyruklu işçilerin sorunlarının çözümlenmesi için işverenlerin işçilere Kore dilini öğrenme imkanının yanı sıra, boş zamanlarını geçirmeleri konusunda da yardımcı olmalarını gerektiğini vurguladı.

CİHAN

Yorumlar