Güney Afrika hükümeti, 5 aydır devam eden maden grevlerine el attı

Güney Afrika’nın yeni Tabii Kaynaklar Bakanı Ngoako Ramatlhodi , 5 aydır devam eden grevleri bitirmek için teklif sundu. Üç büyük platin üreticisi ve sendikalar bakanın önerisini dikkate alacaklarını duyurdu.Bakanı Ngoako Ramatlhodi geçen...

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika hükümeti, 5 aydır devam eden maden grevlerine el attı

Güney Afrika’nın yeni Tabii Kaynaklar Bakanı Ngoako Ramatlhodi , 5 aydır devam eden grevleri bitirmek için teklif sundu. Üç büyük platin üreticisi ve sendikalar bakanın önerisini dikkate alacaklarını duyurdu.

Bakanı Ngoako Ramatlhodi geçen hafta Anglo American Platinum, Impala Platinum ve Lonmin ile 70 bin işçiyi temsil eden temsilciler ve İnşaat Birliği Derneği (AMCU) arasında 23 Ocak’tan beri devam eden görüşmelere arabuluculuk yapmaya başlamıştı.

Yeni bakan basına yaptığı açıklamada, “Sonuca çok yakınız. Kaybedecek zamanımız yok, fazla mesai yapıp bu sorunu çözeceğiz, daha fazla tahammül edecek durum kalmadı.” dedi.

Dünyanın en büyük platin üreticisi Güney Afrika’da 5’inci ayına giren tarihteki en uzun grevlerde üreticiler 20,6 milyar Rand (1,9 milyar Dolar) kaybetti.

ÜRETİCİLER YÜZDE 16 ARTIŞ TEKLİF EDİYOR

Yerel Beeld gazetesinin haberine göre, üreticiler 2017 sonuna kadar yüzde 16 artış teklif ederek grevleri sonlandırmayı amaçlıyor. Öte yandan sıkı pazarlığı ile bilinen AMCU, en düşük ücretin 12 bin 500 Rand’a çıkarılmasını istiyor.

EKONOMİ YÜZDE 0,6 KÜÇÜLDÜ

Güney Afrika’da son 47 yılın en uzun grevlerinin de etkisiyle resmi verilere göre ekonomi yılın ilk üç ayında yüzde 0,6 küçüldü. Uzmanlar grevlerin sonucu olarak son ekonomide son 5 yılın en kötü performansının görüldüğünü bildirdi.

2012’de 34 madencinin polis tarafından öldürüldüğü yerde devam eden grevlerin sonucu olarak, üretim yüzde 4,4 düştü. CİHAN

Yorumlar