Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Malefane, Mersin'de:

- "Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,4 milyar dolar civarında ancak bu gerçekten ulaşabileceğimiz rakamların çok altında"

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Malefane, Mersin'de:

MERSİN (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye'nin ticari ilişkileri açısından büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,4 milyar dolar civarında ancak bu gerçekten ulaşabileceğimiz rakamların çok altında." dedi.

Malefane, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile bir araya geldi.

Burada kent ekonomisi hakkında bilgi alan Malefane, ardından düzenlenen ülke tanıtım toplantısında Mersinli iş adamlarına ülkesinin yatırım imkanları hakkında bilgi verdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Türkiye'nin ticari ilişkiler açısından büyük potansiyele sahip iki ülke olduğunu belirten Malefane, şunları kaydetti:

"Bu potansiyeli geliştirmek de bizim elimizde. Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,4 milyar dolar civarında ancak bu gerçekten ulaşabileceğimiz rakamların çok altında. Bizim istikrarlı hükümetimiz, dünya kalitesinde altyapımız, iyi bir tüketici pazarımız, yatırımcı dostu ekonomimiz, sağlam ve gelişmiş mali yapımız bulunmakta. Güney Afrika'da yerleşik 200'den fazla Türk şirketi 1,4 milyar dolarlık ticaretten pay alıyor. Eğer ekonomilerimizdeki potansiyeli avantaj olarak kullanırsak bu rakam kesinlikle büyüyecektir."

Malefane, daha fazla şirketi ülkesine beklediğini sözlerine ekledi.

- "Rakamların artması gerekiyor"

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da Mersin ile Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ticari ilişkileri hakkında bilgi verdi.

Mersin ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin 1 milyon 600 bin dolar civarında olduğunu aktaran Aşut, "Bunun 1 milyon 300 bin dolarlık bölümünün Mersin'den yapılan ihracat, kalanını ise Güney Afrika'dan ithalat rakamı oluşturuyor. Bu rakamların artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Aşut, Türkiye'nin Güney Afrika'ya ihracatı içinde Mersin'in payının çok fazla olmamasına rağmen, gelen ürünlerin büyük bölümünün ülkeye Mersin Limanı'ndan girdiğini bildirdi.

Yorumlar