Gündelikçiye Sigorta Şartı Geliyor

Evde temizlik, çocuk bakımı gibi işlerde çalıştırılanlara sigorta yapmak 1 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Gündelikçiye Sigorta Şartı Geliyor

Evde temizlik, çocuk bakımı bunun şeklinde işlerde çalıştırılanlara sigorta 1 Nisan nedeni ile mecbur duruma gelecek. Bir gün bile olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir maaş brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek.

ZORUNLU OLARAK SİGORTALI OLACAKLAR

Ev hizmetlerinde uğraş süresi ay arasında 10 gün ve daha çok olanlar, mecbur şekilde yasa kapsamında sigortalı sayılacaklar ve haklarında sigortalılara ilişkin bütün hukuklar uygulanacak.

10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR SİGORTALI SAYILMAYACAK

Çalışma süresi ay arasında 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi vasıtası ile asgari ücret üstünden yüzde 2 oranında iş kazası ve uğraş rahatsızlığı sigortası primi ödenecek. Bu da bu senenin ilk 6 ayı için gündelik 80 kuruşa karşılık gelecek. Bu biçimde işçi çalıştıranlar, işveren sayılmayacak, çalışan da sigortalı sayılmayacak.

PRİMLERİNİ KENDİLERİ ÖDEYEBİLECEK

Bu biçimde çalışanlar isterlerse, adlarına ödenen primin ilişkin bulunduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari ücret üstünden yüzde 32,5 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve umumi sıhhat sigortası primlerini kendileri ödeyebilecek. Bu da bugünkü koşullarda ayda en az 390,48 liraya karşılık gelecek. Bu bireylere emeklilik ve sıhhat dahil, sigortalılara tanınan bütün hukuklar uygulanacak.

AMAÇ KAYIT DIŞI İSTİHDAMI KAYIT ALTINA ALMAK

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, yaptığı izahatda, düzenlemenin ev hizmetlerinde çalışan takribî 1 milyon kişiyi kayıt altına edinmeyi amaçladığını söyledi.

BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU

Ay arasında 10 günden az çalıştırılanların sigortalı sayılmamaları sebebiyle umumi sıhhat sigortasından yararlanmaya devam edebileceklerine ilişkin belirsizliğin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ağar, bu hususa açıklık getirilmesinin epey bir olumlu olacağını dile getirdi.

KAMUOYU AYDINLATILACAK

Özellikle bakıcı çalıştıran yaşlılardan bildirimlerin nasıl yapılacağıyla ilgili çok epey bir çok soru ile karşılaştıklarını belirten Ağar, SGK'nın konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar