"Günde 10 bin kişi notunu sorguluyor"

-KKB Genel Müdürü Akdeniz: - "Günde 10 bin kişi notunu sorguluyor. Bu rakam, önceki yıla kıyasla önemli ölçüde artış kaydetti" - "Reel sektör için ayda 400 bine yakın risk raporu düzenliyoruz" - "Türkiye'de kredi notu ortalaması bin 400 civarında. Buradaki rakam yatay bir seyir izliyor. Bin 400 ortalama oldukça iyi bir rakam" - "Temmuz 2016'daki yasa değişikliği ile teminat mektuplarının bankalar tarafından elektronik imza ile imzalanabilmesinin önü açıldı. 2013'ten bu yana bu sistemin tasarımının üzerinde çalışıyoruz, Haziran 2017'de hayata geçirebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"Günde 10 bin kişi notunu sorguluyor"

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, günde 10 bin kişinin notunu sorguladığını belirterek, bu rakamın önceki yıla kıyasla önemli ölçüde artış kaydettiğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akdeniz, reel sektör için ayda 400 bine yakın risk raporu düzenlediklerini kaydetti.

Findeks üzerinden düzenlenen çek raporunun ise ayda 10 bin civarında olduğu bilgisini veren Akdeniz, "Findeks'te 1,5 milyonun üzerinde birey, 50 bin civarında da tüzel kişi var." dedi.

Akdeniz, tüzel kişi tarafındaki rakamların yeterli olmadığına işaret ederek, "1 milyona yakın TOBB üyesi, 5-6 milyon civarında da esnaf var. Dolayısıyla bu rakamlara baktığımızda, 50 bin olan rakamın çok düşük olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Kredi notlarının seyrini izlediklerine işaret eden Akdeniz, Türkiye'de kredi notu ortalamasının bin 400 civarında olduğunu ifade etti.

Buradaki rakamın yatay bir seyir izlediğine dikkati çeken Akdeniz, "Bin 400 ortalama oldukça iyi bir rakam. Yaşadığımız bir sürü şeye rağmen kişilerin kendi ödeme performanslarının düşmemiş olması gerçekten sevindirici. Nihayetinde insanlarımız ödemelerine sadık." şeklinde konuştu.


- "Ayda yaklaşık 2,6 milyon çek raporu üretiyoruz"


KKB Genel Müdürü Akdeniz, bireyler tarafında günde 10 bin civarında kişinin notunu sorguladığını belirterek, bu rakamın önceki yıla kıyasla önemli ölçüde arttığını söyledi.

Findeks'te bireyler tarafında düzenli bir artış olduğunu bildiren Akdeniz, asıl sorunun reel sektör tarafında olduğunu dile getirdi.

Akdeniz, 35 bine yakın firmanın karekodlu çek aldığını, bu rakamın 1,8 milyon keşideci düşünüldüğü zaman neredeyse yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Ayda yaklaşık 2,6 milyon çek raporu ürettikleri bilgisini veren Akdeniz, bunun yaklaşık 2 milyonunun bankacılık sektörü tarafından kullanıldığına işaret ederek, "Bankacılık sektörü çek raporunun faydalarını gördüğü için üretmeye başladığımız andan itibaren bunu hızlıca iş süreçlerine soktu." diye konuştu.

Akdeniz, reel sektörün de bundan faydalanmasını istediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü vadeli mal sattığınızda, karşı tarafa bir banka gibi kredi açıyorsunuz demektir. Bir banka nasıl kişinin geçmiş ödeme performansına bakarak karar veriyorsa, vadeli mal satan kişinin de aynı şekilde bu raporlara bakarak karar vermesi lazım. 2,6 milyon ürettiğimiz aylık raporun 2 milyonu bankalar tarafından, 600 bini banka dışı leasing ve faktoring gibi finans kurumları tarafından kullanılıyor. Sadece 10 bini reel sektör tarafından kullanılıyor. İkisini birleştirelim; 20 bin tanesi bankalar aracılığıyla, 10 bin tanesi Findeks'ten, toplam ayda 30 bin tane... Ayda ortalama 2 milyona yakın çek ibraz edildiğini düşünürsek; bir ayda 2 milyon çek dolaşıyor ama 30 bin tane çek raporu düzenleniyor."


- "Yurt dışından, kredi bürosu kurmamız için talep geldi"

Kasım Akdeniz, raporlama konusunda dünyanın önünde olduklarını söyledi.

Şu anda elektronik teminat mektubu üzerinde çalıştıklarını belirten Akdeniz, Temmuz 2016'daki yasa değişikliği ile teminat mektuplarının bankalar tarafından elektronik imza ile imzalanabilmesinin önünün açıldığını anımsattı.

Akdeniz, 2013'ten bu yana bu sistemin tasarımının üzerinde çalıştıklarını, bu sistemi Haziran 2017'de hayata geçirebileceklerini dile getirdi.

Bu sistemler yaygınlaştıkça ülkenin kaynaklarının daha verimli kullanılacağına dikkati çeken Akdeniz, 2017'de karekodlu çekin yaygınlaşacak olmasının önemli eşiklerden birisi olduğunu ifade etti.

Akdeniz, yurt dışından kendilerine kredi bürosu kurma konusunda talep geldiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türki Cumhuriyetler'den geldi ama şu anda oralara odaklanacak durumda değiliz. Bugün KKB olarak kurduğumuz sistemlerin performansı sorgulama sayıları ile ölçülüyor. Bir bütün olarak 60'ın üzerindeki ürünün sorgulama adetlerini bir tarafa koyduğunuzda bu bizi Avrupa'nın en büyük kredi kayıt bürosu yapıyor. Dolayısıyla öncelikle yurt içine odaklandık."

Yorumlar