Gümrükler 'Tek Pencere Sistemi'ne geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük hizmetlerinde 'Tek Pencere Sistemi'ne geçişin başladığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Gümrükler 'Tek Pencere Sistemi'ne geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük hizmetlerinde 'Tek Pencere Sistemi'ne geçişin başladığını açıkladı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bakan Yazıcı, gümrük işlemleri sırasında farklı kurumlara gitmeden tek elden bütün işlemlerin yapılacağını duyurdu. Yazıcı, Tek Pencere Sistemi'nde gümrük işlemleri sırasında istenen belgelerin tek noktadan temin edilmesinin e-belge aşaması, diğer kurumlara ilişkin taleplerin tek noktaya yapılmasının ise e-başvuru aşamasından oluştuğunu ifade etti. Sistemin e-belge aşamasının Ocak ayı itibariyle hayata geçirildiğini belirten Yazıcı, hali hazırda muayene ve kontrol ile görevli memurlarca manuel olarak yapılan belge kontrollerinin bu sistem sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirileceği kaydetti. Bakan Yazıcı bu sayede insan hatalarının ortadan kaldırılacağı, kontrollerin etkinliğinin artırılacağı ve işlem sürelerinin kısalacağını vurguladı. Yazıcı, sistem sayesinde ilgili kurumlar tarafından düzenlenen belgeye ilişkin bilgilerin elektronik ortamda ve doğrudan bakanlığına gönderileceğinden belgede sahteciliğin önüne geçileceğine dikkat çekti. Yazıcı, ayrıca Gümrük İdaresi'ne manuel ortamda ibraz edilen belgelerin standart hale getirilerek izlenebilirliğini de artıracağını ifade etti.

Gümrük Bakanı, sistemin e-başvuru aşamasının hayata geçirilmesi ile birlikte, çağdaş yönetim anlayışının bir gereği olarak, firmaların izin ve belge temin etme sürecinde tek noktaya başvuru yapmaları ve başvuru sonuçlarını tek noktadan almalarının sağlanacağını, böylece firmaların kamu kurumları arasında gel-git yapması ve zaman kayıplarının önüne geçileceğine, firmaların işlem maliyetlerini düşüreceğine ve uluslararası rekabet güçlerini artıracağına vurgu yaptı.

Tek Pencere Sistemi'nin devreye alınmasından sonra işlemlerin kağıtsız ortamda gerçekleştirilmesi sağlanarak kağıtsız gümrük işlemleri için önemli bir aşamaya gelindiğini ifade eden Yazıcı, böylece kağıt israfının da önüne geçilmesinin sağlanacağını belirtti. Yazıcı, bakanlığın 2014/1 sayılı genelgesi ile 14.01.2014 tarihi itibariyle Şeker Kurumu ile tek pencere uygulamasına başlandığını duyurdu. Belirtilen tarihten itibaren itibaren bu güne kadar, uygulaması Şeker Kurumu tarafından yapılan 2 dış ticaret tebliği kapsamında bakanlığa 432 belgenin elektronik ortamda gönderildiğini aktaran Yazıcı, bu belgelerden 271'inin ithalat ve ihracata ilişkin muhtelif gümrük beyannamelerinde kullanıldığını belirtti.

Gümrük beyannamesi ekinde aranan izin, onay ve belgeleri düzenleyen kurumlarla veri paylaşımı gerektiren projenin e-belge aşamasının hızlı bir şekilde diğer kurumlara yaygınlaştırılması hedeflendiğini belirten Bakan Yazıcı, tasarım ve yazılım süreci devam eden e-başvuru aşamasına ilişkin teknik çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanacağını belirtti.
CİHAN

Yorumlar