Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

-"(Diyarbakır'daki saldırı) Eğer o failler, eylemlerini Avrupa'nın herhangi bir kentinde yapsaydı, bugün yer yerinden oynardı" -"Güneydoğu'daki esnaf kardeşlerimiz dükkanlarını güven içinde açana kadar, oradaki vatandaşlarımız ticaretini rahatlıkla yapana kadar mücadelemiz devam edecek" -"Oradapatlatılan bombayla hayatını kaybeden vatandaşlar sivil değil miydi? Onlar ne amaçla öldürüldüler? Bunu sorgulamakta dahi acizlik içinde kalanlar, bizlere 'terör yasalarınızı değiştirin' diye akıl vermeye çalışıyor"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "(Diyarbakır'daki saldırı) Eğer o failler, eylemlerini Avrupa'nın herhangi bir kentinde yapsaydı, bugün yer yerinden oynardı. Oradaki esnaf kardeşlerimiz serbest olarak dükkanlarını güven içinde açana kadar, oradaki vatandaşlarımız ticaretini rahatlıkla ve güven içinde yapana kadar mücadelemiz devam edecek." dedi.

Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) üyeleri ile İstanbul’da öğle yemeğinde bir araya gelerek, sektör sorunlarını dinledi, esnaf ve sanatkarlara seslendi.

Buluşmanın açılışında konuşan Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların toplumun omurgası ve bel kemiği olduğunu, bir yandan ticareti geliştirip, ekonomiye katkı sağladıklarını, bir yandan da toplumun gelişmesine, değişmesine katkı sunduklarını, çocuklarını, evlatlarını vatana hizmet etmek adına büyütmeye, okutmaya çalıştıklarını söyledi.

Esnaf ve sanatkarların, sabah ezanıyla iş yerini açtığını ve en son ihtiyaç sahibi ihtiyacını giderene kadar dükkanını açık tuttuğunu belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sizler aynı zamanda, ülkemizin şartlarını en iyi bilen vatandaşlarımızsınız. Biz bunları çok iyi takip ediyoruz ve biliyoruz. Sizler bu ülkede huzur olsun diye, bu ülkede istikrar olsun diye hep sağduyudan yana oldunuz, hep birlikten, beraberlikten yana oldunuz, bu ülkenin başı dik olsun diye hep ay yıldızdan yana oldunuz, sizinle gurur duyuyorum.

Ülkemiz terör belasıyla boğuşurken, ülkemizde 'huzur olmasın, panik olsun, terör olsun, insanlar dükkanlarını açamasın, alışverişleri noksan olsun' diye gayret gösterenlere inat, bu ülkedeki esnaf vatandaşlarımız dükkanını açtı, sokağına, şehrine, beldesine sahip çıktı. Bu anlamda da özellikle Güneydoğu Anadolu'daki terörden zarar gören esnaflarımızı burada saygıyla selamlıyorum. Onların sürekli yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz."

İstanbul'un esnaf ve sanatkarlar odalarına, Güneydoğu'daki esnafa sahip çıkma çağrısında bulunan Tüfenkci, bu desteğin Güneydoğu'daki insanlara büyük moral vereceği değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, çukurlar kazarak, Güneydoğu'daki halkın yaşamına müdahale edenlerin, beldeleri oradaki insanların yaşayamayacağı hale getirenlerin, insanları evlerinden yurtlarından edenlerin bunun hesabını verdiğini ve vermeye de devam edeceğini bildirerek şöyle devam etti:

"Ama birilerinin özellikle onlara sahip çıkma adına, onların yaptıklarını görmezden gelme noktasına gelmeleri bizi üzmekte. Geçen gün Diyarbakır'da yaşananları hep beraber gördük. Patlayıcıyı, oradaki sivil vatandaşların üzerinde patlatanlar elbette hesabını verecek ama ibretle izlediğimiz o eylemleri yapanları kınamakta dahi acziyete düşenler, kınayamayanlar, dünyanın seyretmesi... Bunlar bize ders oluyor.

Eğer o failler, eylemlerini Avrupa'nın herhangi bir kentinde yapsaydı, bugün yer yerinden oynardı. Ama mesele Diyarbakır, Türkiye olunca, maalesef insan hakları örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin veya 'özgür basın' diye söylenenlerin, kalemleri susuyor, vicdanları köreliyor, kulakları sağır oluyor. Oradaki bombayla hayatını kaybeden vatandaşlar sivil değil miydi? Onlar ne amaçla öldürüldüler? Bunu sorgulamakta dahi acizlik içinde kalanlar, bizlere 'terör yasalarınızı değiştirin' diye akıl vermeye çalışıyor."

Konuşmasında terörle mücadelede hayatını kaybeden güvenlik güçlerine, vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifa dileyen, sonuna kadar terörle mücadelenin devam edeceğini söyleyen Tüfenkci, "Oradaki esnaf kardeşlerimiz dükkanlarını güven içinde açana kadar, oradaki vatandaşlarımız ticaretini rahatlıkla ve güven içinde yapana kadar mücadelemiz devam edecek." ifadelerini kullandı.


-"Eğer odalar güçlü olursa esnafın sesi daha güçlü duyulur"


Gümrük Bakanı Tüfenkci, önümüzdeki hafta içinde Ahilik kutlamalarına başlanacağını anımsatarak, esnafın üzerinde taşıdığı Ahilik kavramının önemine değindi. Her sektörün çok çeşitli sorunları olduğunu anımsatan Tüfenkci, katılımcılara bu sorunlardan kendi Bakanlığı ile ilgili olanları ve başka Bakanlıkların alanlarında olanları takip edeceklerini aktardı.

"Esnaf tanımını yeniden yapacağız, yapmamız gerekir. Ve bu esnaf tanımını yaparken aynı zamanda odalarımızı da yeniden güçlendirecek şekilde yapılandırmamız lazım." diyen Tüfenkci'nin bu cümlesi, esnaf ve sanatkarlar tarafından büyük alkış aldı.

Her odanın güçlü şekilde oluşturulmasının, bu güçlendirme ile ilgili düzenlemeleri de Bakanlığın değil, odaların, federasyonların, birliklerin ve esnafın yapması gerektiğinin altını çizen Tüfenkci, eğer odalar güçlü olursa, esnafın sesinin daha güçlü duyulacağını, bu aidatlarla bu yapıyla odaların uzun süre götürülme şansının olmadığını söyledi.


-"Asgari ücrette işverene verdiğimiz prim destek oranı kadar esnafa da Bağkur primi desteği vereceğiz"


Toplantıda kendisine iletilen, başta servisçiler, kamyoncular, pazarcılar olmak üzere bütün sektörlerin sorunları ile ilgili çalışacaklarını belirten Tüfenkci, esnafın TOKİ'den iş yeri talebine, "Bizler sizlerin yeni iş yerine sahip olma noktasında TOKİ ile iş birliği içinde çalışmaya öncülük, aracılık ederiz. Sizler organize olun, birlik içinde olun biz her sektörle ilgili bir çalışma yaparız, TOKİ ile iş birliği içinde hayata geçiririz, ben buna hazırım." dedi.

Tüfenkci, asgari ücretin artışından dolayı işverenlere prim desteği verildiği anımsatarak, aynı şekilde esnafların Bağkur primine de aynı oranda destek verileceğini, bunun da adaletin gereği olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiyesiyle esnaf için hayata geçirilen faizsiz kredileri de anımsatan Tüfenkci, "Bunun daha da geniş esnaf kesimleri tarafından kullanılması, kullanılırken de gerçekten esnafımızı büyütmeye yönelik, esnafımızın üretimini artırmaya yönelik kullanılacak şekilde olması için yeniden çalışmasını yaptık." bilgisini verdi.

Kamyoncu esnafın K Belgesi ile ilgili sorunlarına yönelik Ulaştırma Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını ileten Tüfenkci, neticesinin de kısa zamanda alınacağını, her sektörün sorunlarını takip edeceklerini, sorunların dosyalarda kalmayacağını aktardı.


-"Zincir mağazalar ile ilgili düzenleme yapmalıyız"


Bakan Tüfenkci, esnafın kendisine ilettiği AVM sorununa da değindi. AVM'lerin tamamına karşı olmadıklarını belirten Tüfenkci, AVM'lerin bir ihtiyaçtan doğduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Görüyorsunuz bunlar da bir moda. AVM'lerden cadde dükkanlara bir kayış oldu, eski trendinde değil. Biz bu konuda esnafımızı korumak için birtakım düzenlemeler yaptık. Ama AVM'lerin ötesinde esnafımızı tehdit eden, esnafımızın rekabet şansını azaltan zincir mağazalar var.

Bir bakıyorsunuz, zincir mağazalar artık her mahallede açılır duruma gelmiş, bununla ilgili bir düzenleme yapmamız lazım. Nüfusu bin 500 ya da 2 binden az olan yerlerde zincir mağazalar dükkan açmasınlar. Onun yerine o mahallenin terzisi, bakkalı, lokantası faaliyette bulunsun. Bununla ilgili çalışıyoruz, önümüzdeki günlerde kamuoyunun görüşünü aldıktan sonra, o düzenlemeleri de hayata geçireceğiz."

Bakan Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafa verdiği öneme işaret ederek, "Organize ettiğimiz bütün toplantılara Cumhurbaşkanımız katılıyor ve bizzat kendi himayelerinde olmasını da istiyor. Esnaf dostu olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla en üst mevkiye kadar esnafların sorunlarını, biz rahatlıkla iletebiliriz ve çözüm bulabiliriz. Arkamızda Cumhurbaşkanı Erdoğan var." diye konuştu.







Yorumlar