Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

-"2015 yılının tamamında Türkiye'de kapılarda ve gümrükler vasıtasıyla 2,7 milyar lira değerinde kaçakçılık önlendi" -"Bu yılın ilk çeyreğinde ise 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ve 1 tondan daha fazla uyuşturucu madde ele geçirildi"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de sınır kapıları ve gümrüklerde geçen yıl 2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçakçılığın önlendiğini belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde ise 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ve 1 tondan daha fazla uyuşturucu madde ele geçirildi." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Tüfenkci, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye ile Türkiye arasındaki gümrük kapılarının güvenliği ve işleyişine ilişkin bir soru üzerine, Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarının açık olduğunu ifade eden Tüfenkci, Suriye'den prensip olarak ithalat yapmadıklarını, ihracatın da ara tampon bölgede değişimle devam ettiğini söyledi.

Tüfenkci, sınır kapılarını açık tuttuklarına işaret ederek, buralarda teknolojik cihazlar ve tam otomasyon sistemleriyle her türlü güvenlik önlemini aldıklarını bildirdi.

Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki gümrük memurlarının Suriye tarafından yapılan saldırılara rağmen görevlerine devam ettiklerini anlatan Tüfenkci, özellikle Gaziantep'ten Öncüpınar ve Habur sınır kapılarına yoğun bir şekilde sevkiyat yapıldığını kaydetti. Tüfenkci, buradaki ihracatçıların ve iş adamlarının işlerinin aksamaması için sınır kapılarında güvenlik tedbirlerini alarak Öncüpınar Sınır Kapısı'nı 24 saat açık tuttuklarını ifade etti.

- 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin bir soruyu yanıtlarken Türkiye'de sınır kapıları ve gümrüklerde geçen yıl 2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildiğini kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ele geçirildiğini ifade eden Tüfenkci, "2016 yılının ilk üç ayında Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da ele geçirilen kaçak eşyanın değeri 35 milyon lira civarında. Bu yılın ilk 3 ayında ele geçirilen uyuşturucu da 1 tondan daha fazla." diye konuştu.

Söz konusu dönemde yaklaşık 9 milyon lira değerinde kaçak ilaç, 271 milyon lira değerinde kaçak akaryakıt ve 13 milyon değerinde kaçak tütün mamulü ve alkollü içecek ele geçirildiğini dile getiren Tüfenkci, 137-150 bin lira değerinde de silah ve mühimmata el konulduğunu söyledi.

Türkiye'de gümrüklerde ele geçirilen kaçak eşyanın, dünya ortalamasının üzerinde olduğuna işaret eden Tüfenkci, özellikle istihbarat ve gümrük muhafaza memurlarının ciddi çalışmaları bulunduğunu bildirdi..

Tüfenkci, bu çalışmalar neticesinde son yıllarda özellikle uyuşturucu güzergahının Hazar hattından Ukrayna'ya doğru kuzeye kaydığını, son yakalama ve istihbarat bilgilerinin de bunu doğruladığını kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar