'Gümrük Müşavirliği sınavı bakanlık personelinin rantına dönüştü'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Gümrük Müşavirliği Mesleki Yeterlilik Sınavı, bakanlıkta görev yapan bazı personelin rantına dönüştü. İddialara göre yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri kendi lehlerine çeviren bazı...

Google Haberlere Abone ol
'Gümrük Müşavirliği sınavı bakanlık personelinin rantına dönüştü'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Gümrük Müşavirliği Mesleki Yeterlilik Sınavı, bakanlıkta görev yapan bazı personelin rantına dönüştü. İddialara göre yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri kendi lehlerine çeviren bazı personel, emekliye ayrıldıktan sonra kendilerine ayrıcalıklar oluşturuyor. Sınavı geçenlerin yedi yılda ancak kazanabildiği gümrük müşavirliği hakkını, bakanlığın ilgili birimlerinden emekli olanlar doğrudan elde ediyor. Bundan dolayı emeklilikte piyasada kendilerine yer açmak için sınavı zorlaştırıyor, ilgisiz sorularla da kazanan sayısını sınırlı tutuyorlar. Ayrıca yasak olmasına rağmen sınavı yapan eğitim dairesinde görevli H.Y., özel kurs düzenliyor. Yeminli gümrük müşaviri olmak için sınava giren İ.K, “Sınavlarda sorulan soruların süre ve bilgi bakımından incelenmesi halinde, yapılan haksızlıklar çok net bir şekilde anlaşılacaktır.” diyor. İ.K., sınavın denetleme kurumları tarafından incelenmesini talep ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük müşavirliği için iki aşamalı sınav yapıyor. İddialara göre 2013 yılına kadar normal seyrinde devam eden sınavlar, geçen yıldan itibaren farklı bir şekle sokuldu. Gümrükçülük mesleğiyle alâkası olmayan sorular sorulmaya başladı. Geçen şubat ayındaki sınava 300 kişi girdi, bunlardan ancak 51'i başarılı oldu. Başarısız olduğu ilan edilen İ.K., soruların hatalı olduğunu savunarak itiraz etti. Girişimleri sonuçsuz kalınca ikinci aşama mesleki yeterlilik sınavına giremediğini belirten İ.K., “İlk sınavdan 78, ikinci sınavdan 62 puan aldım. Başarısız saydılar. İtirazlarım sonuç vermedi. Soruların hatalı olduğu mahkeme kararıyla kanıtlandı. Sınavı kazandım ancak bir sene kaybettim. Sınavlarda haksızlık dizboyu. Mesleki yeterlilik bilgi ve becerilerini ölçmekten uzak. Bakanlıktaki bazı bürokratlar, emeklilikte kendilerine iş sahası açmak için sınavları bilerek zorlaştırıyor.” iddialarında bulundu. Türkiye genelinde en az 5 bin kişinin bundan dolayı mağduriyet yaşadığını aktaran İ.K., şöyle devam etti: “Sınavda 50 soru soruyorlar. Bu sorular hem uzun hem de süre az. Soruların içeriğinin de mesleki yeterlilikle alâkası yok. 'Pil kömürünün gümrük tarifesi', 'tütsülenmiş balina etinin gümrük tarifesi', 'İnce kıl, hangi hayvanlardan elde edilemez?' gibi alâkasız sorular yöneltiyorlar. Eşya kodlarının tarife numaraları soruluyor, bunları ezbere bilme şansı yok.”

'EMEKLİ PERSONEL, NÜFUZUNU KULLANARAK İŞ YAPIYOR'

Gümrük müşavirliği özel sektör mesleği olmasına rağmen bakanlıktan emekli olanların rant aracı haline geldiğini ileri süren İ.K., “Gümrük idarelerinde gümrük başmüdürü, gümrük muhafaza başmüdürü, gümrük kontrolörü, gümrük müfettişi, daire başkanı ve daha üst düzeyde en az 10 yıl çalışanlar, görevlerinden istifa eden veya emekliliğe ayrılanlar, sınav ve staj şartlarına bağlı olmaksızın direkt gümrük müşaviri olmaya hak kazanıyor ama biz uzun bir sınava hazırlık dönemi geçiriyoruz. Ardından ağır bir sınava tâbi tutuluyoruz. İki yıl boyunca işi gücü bırakıp sınava hazırlanıyoruz. Ailemize yeterince vakit ayıramıyoruz. Üstüne bir de yedi yıl bekliyoruz. Onlar emekli olunca direkt yeminli gümrük müşaviri oluyor. Emekli olmadan önce işini ayarlıyor, emekli olunca hemen ofis açıyor. Bağlantıları ve nüfuzlarını kullanarak iş yapıyor. Bunlar karşısında biz nasıl iş yapacağız? Bu nasıl adalet?” dedi.

İ.K., yasak olmasına rağmen Bakanlık Eğitim Dairesi’nde görevli 657’ye tâbi gümrük memuru H.Y.’nin, Ankara’da özel kurs verdiği iddiasında da bulundu. Bu kişinin aynı zamanda gümrük müşavirliği sınavı için havuza soru hazırladığını aktaran İ.K., “22 Şubat 2014’teki sınavda, H.Y.’nin özel kursta anlattığı sorulardan dördü tıpatıp aynı, ikisi de benzer çıktı.” bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar