Gümrük Memurunun Şifresiyle Hayali Ticaret Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre ihracat işlemleri incelemeye alınan firmaların 50 milyon TL hayali ihracat yaptığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
Gümrük Memurunun Şifresiyle Hayali Ticaret Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre ihracat işlemleri incelemeye alınan firmaların 50 milyon TL hayali ihracat yaptığı belirlendi. Olaya karışan 30 şahıs ve 20 firma için işlem başlatıldı. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü memurlarının dikkatinin devleti 50 milyon TL’den kurtardığını vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, firmaların bunu tek bir sevkiyat ve işlem yapmadan gerçekleştirdiğini açıkladı.

Soruşturmaya konu olan 102 adet beyanname ile ihraç kaydı yapılmış ürünleri gümrük memurun şifresiyle bilgisayar sisteminde yurt dışına ihraç yapıldığını göstererek hayali ihracat yapıldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili imalatçı ve tedarikçi firmaların 35 Milyon TL iade ve terkin işlemlerinden faydalanmaması için Gelir İdaresi Başkanlığına bildirimde bulunuldu.

Yapılan soruşturmada 4’ü Gümrük personeli olmak üzere toplam 30 kişinin olaya karıştığı tespit edildi. Olayla ilgili olarak 30 şüpheli şahıs ve ilişkide oldukları 20 ayrı firma için soruşturma dosyası oluşturularak dosya Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Olaya karışan gümrük memurları için de ayrıca idari soruşturma başlatıldı.

50 MİLYON HAYALİ İHRACAT YAPAN FİRMA YAKAYI ELE VERDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri bir firmanın ihracat işlemlerinin ve bu firmanın iş ilişkisinde bulunduğu bazı firmaların işlemlerinin şüpheli olduğunu tespit etti.

Yapılan inceleme ve çalışmalar sonucunda Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü üzerinden, 16 aylık dönem içerisinde 50 milyon 323 bin TL değerinde hayali ihracat yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Bakan Hayati Yazıcı soruşturmayla ilgili şu bilgileri verdi:

“Soruşturma kapsamında, 14 ilde; baz yağ, pin boya, mobilya, tohum, traş malzemesi cinsi ürünler üzerine faaliyet gösteren 13 Madeni Yağ, 3 boya fabrikası, 2 Tedarikçi firma,1 Lastik Kaplama Fabrikası 1 Tohum Firmasının faaliyetleri yerlerinde kontrol edildi. Ekiplerin konu ile ilgili yaptıkları detaylı araştırmalarda; İstanbul, Kocaeli, İzmir, Manisa, Konya, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Iğdır ve Ağrı İllerinde faaliyet gösteren madeni yağ fabrikası, boya fabrikası dış lastik kaplama fabrikası, tedarikçi firma, tohum firması gibi işletmelerin ürünlerini taşıyan taşıtların, Gürbulak ve Dilucu Kapılarına sevki ile ilgili olarak transit beyannamesi, tır karnesi, transit belgesi gibi hiçbir işlem yapılmadığı tespit edildi.”
CİHAN

Yorumlar