Gül turizmi başladı, Isparta'nın ilk turistleri Tayvanlılar oldu

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) gülün tarımın yanı sıra turizm ürünü olarak da markalaşmasını sağlamak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar meyve vermeye başladı. Tur programı kapsamında 56 Tayvanlı turist, gül turizmi...

Google Haberlere Abone ol
Gül turizmi başladı, Isparta'nın ilk turistleri Tayvanlılar oldu

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) gülün tarımın yanı sıra turizm ürünü olarak da markalaşmasını sağlamak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar meyve vermeye başladı. Tur programı kapsamında 56 Tayvanlı turist, gül turizmi için Isparta’ya geldi. İlk gül turisti kafilesi Gönen ilçesine bağlı Güneykent beldesinde geleneksel yöntemlerle kazanda gül yağı ve gül suyu çıkarılmasını gördü.

Her yıl binlerce Uzakdoğulu turistin, sadece gül çiçeği toplamak için mayıs ve haziran aylarında dünya gül yağı üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Bulgaristan’a gitmesi BAKA'yı harekete geçirdi. BAKA, dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Batı Akdeniz’de yetişen gülün turizm değeri olarak tanıtımı için çalışmaya başladı. 3 yıl önce başlayan çalışmalar sonunda ilk tur programı gerçekleşti ve Japon, Taylandlı, Malezyalı ve Koreli turistlere yönelik çalışan bir firma, Isparta’yı tur programına ekledi. İki otobüsle, 56 Tayvanlıdan oluşan ilk turist kafilesi, Isparta’nın Güneykent beldesine geldi. Güller tam açmadan ve sezon gül sezonu başlamadan yağışlı bir günde gerçekleştirilen ziyarette Tayvanlı konuklar, geleneksel yöntemle gül suyu ve gül yağının çıkarılışına tanık oldu. İbriğin çamurlu bezle sarılmasını ve odun ateşinde kaynatılmasını ilgiyle izleyen turistler ardından da Gülbirlik’in gül fabrikasını gezerek çok sayıda gül ürünü satın aldı. Rehber Levent Aksoy, gül turizminin ilk misafirlerinin geziden çok memnun kaldıklarını belirterek, “Gül sezonu olmamasına karşın olumlu tepkiler var. Sezon olduğunda daha çok talep olacaktır.” dedi.

BU YIL 3 BİN TURİST GELECEK

Isparta'da bugüne kadar gül turizmi yapılmamasını 'açık bir eksiklik' olarak tarif eden Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, "Bulgaristan tarımsal girdiden ziyade turizm girdileri oluşturmuş gül sektöründe. Bu konuda BAKA’nın destekleriyle biz de harekete geçtik. Bu yıl için 3 bin kişilik bir hedefimiz var." diye konuştu. Güneykent’e gelecek turistlerin gül bahçelerinde gül toplayacaklarını, gül şerbeti içip güllü yollardan yürüyerek gül kahvaltıları ve gül yemekleri yiyeceklerini, Gülhane’de eski usulle kaynatılışını, gül yağı ve suyunun çıkarılışını göreceklerini anlatan Gözgün, “Misafirlerimiz gülün bahçeden ibrikhaneye ve modern fabrikaya kadar serüvenini görecekler. Gelenler Güneykentliler’in ürettiği gül suları ve gül motifli hediyelik eşyalarını alarak ekonomik katkı sağlayacaklar.” ifadesini kullandı.

ISPARTA'NIN TUR PROGRAMLARINA ALINMASI ÖNEMLİ

Kırsal turizmin gelişmesi açısından gülün önemli bir marka değeri olduğunu belirten BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili de düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Isparta, Türkiye’de değil tüm dünyada gül turizmi açısından cazibe merkezine dönüşecek. Bu ilk adımıydı. Önümüzdeki 5 yıl içinde eğer Kapodokya-Denizli istikametine giden Uzakdoğulu turların programına günübirlik bile olsa Isparta’nın alınması durumunda en az 20 binlik sayıya ulaşmak hayal değil. Önümüzdeki 5 yıl içinde bunun da gerçekleşeceğini ümit ediyorum. Buradaki olumlu dönüşler tur firmalarının Isparta’yı programlarına almalarını zorlayacaktır."

CİHAN

Yorumlar