"Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"

- Başbakan Yıldırım (2): - "Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin kalan kısmında da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz" - "15 Temmuz tahribatının yavaş yavaş kalktığını ve turizmde de canlanmanın yaşandığını görmekteyiz"

Google Haberlere Abone ol
"Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin kalan kısmında da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım, Torbalı Belediyesi ve Torbalı Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen "Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"nda 2002-2017 Haziran döneminde Türkiye'ye 186 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın girdiğini, 5 bin 321 olan yabancı firma sayısının 55 binin üzerine çıktığını söyledi.

Türk şirketlerinin de boş durmadığını, Türk müteahhitlerinin, ihracatçıların ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması içinde 46 tanesi Türk firması. Sayı itibarıyla Çin'den sonra ikinci, Çin'in parasal hacmi bizimkinden fazla. Müteahhitlerimiz 2016'da aldıkları ihale sayısında Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak dünya yedincisi oldular. 2008'in sonlarında başlayan küresel kriz sonrasında 2010-2016 ortalama büyümemiz yüzde 6,7. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi ekonominin önemli bir göstergesidir. Ağustos ayında zirve yaptı yüzde 55,4'e yükseldi. İmalat sektörü de vites büyüttü. Buna bağlı olarak üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki artış hızlandı."

- Turizmde de canlanmanın yaşandığını görmekteyiz"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin IMF'nın yayımladığı satın alma gücü paritesine göre İspanya'yı da geride bırakarak dünyanın en büyük 13. ekonomisi olarak listede yer aldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz tahribatının yavaş yavaş kalktığını ve turizmde de canlanmanın yaşandığını görmekteyiz. 2017'de yabancı turist ilk 6 ayda 2016'nın üzerine çıktı. Yüzde 14,5 artış var. Hala 2014 öncesini yakalayabilmiş değiliz. Maalesef 15 Temmuz alçak darbe girişimi, sadece demokrasimize, istiklalimize karşı değil aynı zamanda ekonomimize karşı yapılmış bir darbe girişimi olmuştur. Hala bunun olumsuz etkilerini görüyoruz."

Türkiye'nin geçen yıl yurt içinde ve dışındaki olumsuz gelişmelere rağmen 2016'yı yüzde 2,9 büyüme ile tamamladığını ifade eden Başbakan Yıldırım, büyümede ivmeyi yeniden yakalamak için seri şekilde tedbirler aldıklarını anlattı.

Yıldırım, Kredi Garanti Fonu marifetiyle kredi hacmi oluşturduklarını, bu kredilerin ekonomi için can suyu olduğunu, iç talebi hareketlendirmeye yönelik tedbirler aldıklarını kaydetti.

- "Bundan sonra odaklanacağımız şey teknoloji ve insan"

2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümenin gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Hızlı kararlar alarak ekonomi ile ilgili kriz gelmeden tedbirini aldık, Allah'a şükür ciddi sıkıntılar yaşamadan 2017'nin ilk çeyreğini kazasız, belasız hasarsız atlattık. Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin kalan kısmında da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz. Bundan sonra odaklanacağımız şey teknoloji ve insan. Bugünden yarına hazırlanıyoruz, neye hazırlanıyoruz? Ulaştırma Bakanlığımız koordinasyonunda 3 üniversite ile cep telefonu operatörleri arasında 5G vadisi açık test anlaşması imzalandı. 5G teknolojisi hayatımıza girecek, şimdi 4,5G teknolojisi veya LTE sistem var. Bunun bir adım ötesi 5G. 5G teknolojisini Türkiye geliştiriyor. Türkiye olarak bu teknolojinin standartlarının belirlenmesinde bizim de payımız olacak."

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin dört bir tarafına aktif olarak çalışan AR-GE merkezleri kurduklarını ve teşvik verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Diğer odaklandığımız alan da insan kaynağı ve kapasitesi. Çünkü her yaptığımızı insanımız için, Türkiye için, İzmir için yapıyoruz. Genç, çalışkan, hırslı, talepkar bir nüfusumuz var. Yaş ortalaması 31, Güneydoğu'ya, Doğu'ya gittiğimizde 21'e düşüyor. Gelişmiş ülkelerin böyle bir kaynağı yok. Eğer bu kaynağı yerli yerinde kullanırsak, terörde, orada burada tüketmezsek, bizim önümüzde kimse duramaz. Gazı, petrolü olanlar var ama sefalet var. İnsan olmayınca hiçbir şey olmaz. Onun için biz 15 yıl boyunca hep insanı merkeze koyduk."

Torbalı'nın sanayinin üssü haline geldiğini anlatan Yıldırım, teknik eğitimin merkezi olabilecek ilçe için gereken adımları atacaklarını belirtti.

(Sürecek)

Yorumlar