Guatemala Büyükelçisi Mersinli iş adamlarını yatırıma davet etti

Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) davetlisi olarak Mersin'e gelen Guatemala Büyükelçisi Lars Pira, iş adamlarını yatırıma davet etti.

Google Haberlere Abone ol
Guatemala Büyükelçisi Mersinli iş adamlarını yatırıma davet etti

Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) davetlisi olarak Mersin'e gelen Guatemala Büyükelçisi Lars Pira, iş adamlarını yatırıma davet etti.

Mersin’i ziyaret eden Guatemala Büyükelçisi Lars Pira, çeşitli temaslarda bulundu. Program kapsamında, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ni (MTOSB) ziyaret eden Büyükelçi Pira ve ASİAD yönetimi, MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan ve bölge hakkında bilgi veren Tekli, ASİAD’ın Mersin ve Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar sunan çalışmalara imza attığını dile getirdi. ASİAD’ın, özellikle ihracatın gelişmesi anlamında nokta atışı niteliğinde işletmelerin yurt dışına açılımını sağladığını belirten Tekli, başarılı çalışmalarından dolayı ASİAD yönetimine teşekkür etti. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) ve Mersin Serbest Bölgesi’ni de (MESBAŞ) ziyaret eden Büyükelçi Pira, Mersin’in üretim ve ihracata odaklı büyük bir ticari potansiyeli olduğunu dile getirdi.

Pira, Mersin’in limanı, serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesiyle dünya ticaretine açılması noktasında önemli bir merkez konumunda olduğunu kaydetti. Fabrika ziyaretleriyle temaslarına devam eden Pira, ilerleyen yıllarda üretim ve sanayi yönüyle Mersin’in öneminin giderek artacağına dikkat çekti. Mersin’in, uluslararası ticarete açılma noktasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Pira, Mersin üzerinden Guatemala ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini ifade etti.

ASİAD Dernek Merkezi'nde düzenlenen ülke tanıtım toplantısında konuşan Pira, ASİAD üyelerine Guatemala’yı anlattı. Mersin’e ilk kez geldiğini ve burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Pira, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan bu organizasyonları düzenleyen ASİAD’a teşekkür ederek, Guatemala’da, Mersin’den bir ticaret ve yatırım heyetini ağırlamak istediklerini belirtti. Araştırmaları neticesinde, ASİAD’ın Mersin’in lokomotif bir sivil toplum kuruluşu niteliğinde olduğunun bilgisini veren Pira, ASİAD üyeleri ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi Guatemala’nın, yapılan yatırım ve teşvik programlarıyla gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Pira, ülkesinde tarım, giyim ve tekstil, imalat ve montaj, turizm, enerji, madencilik ve petrol sektörü alanlarında önemli yatırımlar yapılabileceğini vurguladı. Ülke ekonomisinde ve ticari ilişkilerde ithalatın büyük paya sahip olduğunu ifade eden Pira, “Gelinen noktada gerekli düzenlemelerle yabancı yatırımcıya doğrudan teşvik ve destek sağlanabilmektedir. Son yıllarda Guatemala’da doğrudan yabancı yatırımların artırılmasına yönelik çeşitli adımlar atıldı. Bu nedenle yatırımlar için ülkemiz büyük fırsatlar sunmaktadır.” dedi. Pira, Guatemala’nın stratejik konumu itibariyle Orta Amerika’dan tüm kıtaya açılma imkanını da sunduğunu, bu nedenle yatırımların kısa sürede gelişme sağlayacağı bir ortamın olduğuna dikkat çekti. Guatemala’nın, Kuzey Amerika ve Meksika pazarlarına yakın ve bu pazarlara erişimi bulunduğunu, aynı zamanda Orta Amerika pazarının da giriş noktasında yer aldığını dile getiren Pira, Mersin ASİAD üyelerini yatırım için ülkesine davet etti.

Mersin ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz ise "Mersin, stratejik konumu ve bulunduğu bölge dolayısıyla ülke ekonomisinin gelişmesi açısından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği olarak biz de kurulduğumuz 2003 yılından bugüne Mersin’in ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi adına çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu amaç ve gayretle Mersin ASİAD olarak çalışmalarımızı etkili bir sonuca ulaşmak hedefiyle ortaya koyuyoruz. Bölgesel anlamda hem iş adamlarımıza hem de ekonomimize katkı sağlarken, aynı zamanda ihracat için de büyük çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

Oğuz, ihracat odaklı çalışmalara öncelikli hedef olarak devam ettiklerini belirterek, “Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda düzenlediğimiz Mersin ASİAD Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu programlarıyla hem bölgesel hem de yurt dışı açılımı için iş adamlarımıza önemli fırsatlar oluşturduk.” açıklamasında bulundu. Program sonunda Emin Rıdvan Oğuz, Guatemala Büyükelçisi Lars Pira’ya hediye takdim etti.



CİHAN

Yorumlar