GSM firmalarına ceza yağdı, 3 firmaya soruşturma açıldı

Bazı GSM firmalarının, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun öngördüğü; kendi sistemlerine dâhil her türlü abonenin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) ödemek zorunda olduğu telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretlerini, abonelerinden.

Google Haberlere Abone ol
GSM firmalarına ceza yağdı, 3 firmaya soruşturma açıldı

Bazı GSM firmalarının, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun öngördüğü; kendi sistemlerine dâhil her türlü abonenin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) ödemek zorunda olduğu telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretlerini, abonelerinden kurum adına tahsil etmelerine rağmen BTK hesaplarına devretmedikleri ortaya çıktı. BTK, kanun hükümlerine aykırı hareket eden GSM firmalarını hem uyarıp hem çeşitli oranlarda para cezası verirken, işletmecilerin telsiz ücretlerine ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirip getirmediklerinin tespiti amacıyla Avea, Turkcell ve Vodafone hakkında soruşturma açıldığı ve soruşturma süresinin 10 ay olarak belirlendiği bildirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı rapor doğrultusunda kanun hükümlerine aykırı davrandıkları öne sürülen GSM firmalarına ceza yağdırdı. BTK’dan yapılan açıklamada, "Telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretleri açısından incelemeye tabi tutulan 2010 ve 2011 yılları kapsamında ; toplam 4 milyon 302 bin 136,24 TL eksik ödeme yapılmasına yol açan uygulamaları tespit edilen Avea İletişim Hizmetleri’nin (Avea) 'İşletmeciler tarafından frekans kullanımından dolayı tahakkuka esas bildirimlerin süresi içinde Kuruma yapılmaması veya yanlış bildirimde bulunması durumunda; ilgili işletmeci ilk seferinde uyarılarak tahakkuka esas bildirimin gönderilmesi istenir. İşletmeci uyarıya rağmen bildirimi göndermediği takdirde işletmecinin bir önceki takvim yılına ait cirosunun yüzde 1’ine kadar idari para cezası uygulanır. Bu hükmün uygulanmasında her bir bildirim ayrı ayrı dikkate alınır.’ kanun hükmü çerçevesinde uyarılmasına karar verildi. Telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretleri açısından incelemeye tabi tutulan 2010 ve 2011 yılları kapsamında; toplam 4 milyon 512 bin 141,91 TL eksik ödeme yapılmasına yol açan uygulamaları tespit edilen Turkcell İletişim Hizmetleri’nin AŞ (Turkcell) de aynı kanun maddesine göre uyarılmasına karar verilmiştir." denildi.

İKİ FİRMAYA NET SATIŞLARI ÜZERİNDEN CEZA VERİLDİ

Açıklamada, Turkcell’in telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretleri açısından incelemeye tabi tutulan 2010 ve 2011 yılları kapsamında; ilgili dönemlerdeki yeni tesis ön ödemeli abone sayıları yerine distribütörlere yapılan SIM kart satış adetleri üzerinden ücret hesaplanması yoluyla BTK’ya yanıltıcı bilgi ve belge verdiği iddia edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Telsiz ruhsatname ücreti kaleminden toplam 62 milyon 398 bin 820,15 TL eksik ödeme yapılmasına yol açan uygulamaları tespit edilen Turkcell hakkında 2012 yılı net satış tutarının (8 milyar 828 milyon 290 bin 710,28 TL) on binde üçü oranında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretleri açısından incelemeye tabi tutulan Vodafone Telekomünikasyon AŞ’nin 2010 ve 2011 yılları kapsamında toplam 1 milyon 343 bin 35,64 TL eksik ödeme yapılmasına yol açtığı için ‘İşletmeciler tarafından frekans kullanımından dolayı tahakkuka esas bildirimlerin süresi içinde kuruma yapılmaması veya yanlış bildirimde bulunması durumunda; ilgili işletmeci ilk seferinde uyarılarak tahakkuka esas bildirimin gönderilmesi istenir. İşletmeci uyarıya rağmen bildirimi göndermediği takdirde işletmecinin bir önceki takvim yılına ait cirosunun yüzde 1’ine kadar idari para cezası uygulanır. Bu hükmün uygulanmasında her bir bildirim ayrı ayrı dikkate alınır.' hükmü çerçevesinde uyarılmasına karar verildi. 2010 yılının tüm aylarında ve 2011 yılının Ocak, Şubat aylarında telsiz ruhsatname ücreti kaleminden toplam 3 milyon 595 bin 986,22 TL eksik ödeme yapılmasına yol açan uygulamaları tespit edilen Vodafone hakkında 2012 yılı net satış tutarının on binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi."

SORUŞTURMA AÇILDI

BTK açıklamasında 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında işletmecilerin 2010 ve 2011 yılları dışındaki dönemler icin işletmecilerin telsiz ücretlerine ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirip getirmediklerinin tespiti amacıyla Avea, Turkcell ve Vodafone hakkında soruşturma açılması ve soruşturma süresinin 10 ay olarak belirlenmesi hususlarına karar verildiğini duyurdu. CİHAN

Yorumlar