Global iyimserlik gerileme eğiliminde

Denetim ve danışmanlık firması Grant Thornton tarafından yapılan ‘Global İyimserlik’ araştırmasının 2013 dördüncü çeyrek bulguları açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Global iyimserlik gerileme eğiliminde

Denetim ve danışmanlık firması Grant Thornton tarafından yapılan ‘Global İyimserlik’ araştırmasının 2013 dördüncü çeyrek bulguları açıklandı. Buna göre global iyimserlik, üçüncü çeyrek sonunda ortaya çıkan 32 puandan 2013 sonunda 27 puana geriledi. Türkiye, en iyimser ülkeler arasında.

Gerilemede ülkelerin durumu da önemli rol oynuyor. Amerika, hükümetin bütçe görüşmeleri esnasında kepenk kapatması nedeniyle iyimserlik puanında yüzde 52’den yüzde 36’ya inerken; Çin, yüzde 31’den yüzde 22’ye çekildi. Brezilya’da da durum böyle. Brezilya’nın iyimserlik oranı yüzde 31’den yüzde 10’a çekildi. Rusya’da ise üçüncü çeyrekte yüzde 19’u bulan iyimserlik dördüncü çeyrekte yüzde 1 oldu. Türkiye ise bu ülkelerin tam aksi bir eğilim ortaya koyuyor.

Türkiye’den araştırmaya verilen cevaplarda üçüncü çeyrekte yüzde 6 olan iyimserlik, yüzde 30’a dayandı. Diğer yandan geçen senenin son çeyreğine göre ise 16 puanlık bir gerileme söz konusu.

Araştırmayı yorumlayan Grant Thornton Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Hilal Baltacı, Türkiye’nin de aralarından olduğu kimi ülkelerde olumlu bir hava bulunduğuna işaret etti. Baltacı, hem dünya ekonomisi hem seçimler ve siyasi belirsizlikler dolayısı ile bir bekleyiş havasının hâkim olduğunu da ifade etti.

Global olarak iyimserliğin gerilese de gelir artışı ile ilgili ümitler yüzde 47’den yüzde 52 seviyesine geldi. Türkiye’den katılımcılarda ise gelir artışı ümitleri yüzde 82 olup geçen dönemle aynı. Amerika’da 15 puanlık bir artışla yüzde 65’e, İngiltere’de ise 14 puanlık bir artışla yüzde 69’a çıkarken, BRIC’te ise yüzde 67’den yüzde 54’e iniş var.


CİHAN

Yorumlar