Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Burdur'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılıkta ve tarımda dev adımlar atmanın arefesinde olduklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Burdur'da
Çelik, Burdur 2. Teke Yöresi Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında, insanlığın çok zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyledi. "İnsanlar çok ama, insanlığın az olduğu bir dönemde yaşıyoruz" diyen Çelik, "Ben buraya geldiğimde 'Güller şehri' diyorsunuz, doğru söylüyorsunuz. Herkesin burada yüzü gülüyor. Herkes samimi. İnsanlık bol Burdur'da. Dünyanın buna çok ihtiyacı var. Mezarlıklar doldu ama bakın denizler de mezarlık olarak dolmaya başladı. Bebeler sahillere vuruyor. Anlamsız ve insafsız bir şekilde dünyada insan kıyımının devam ettiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki 62 zenginin servetinin 3,5 milyar insanın serveti kadar olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:"Bu gidişat, gidişat değil. İşte bu yanlış. Kötü gidişata Türkiye 'dur' demek için adeta çırpınıyor. Gerçekten büyük mücadele veriyoruz. Bir taraftan büyük projeler yapıyoruz. Adeta körfezleri birbirine bağlayan projeler yapıyoruz. Hayvancılıkta, tarımda bir çok dev adımlar atmanın arefesindeyiz. Bunları yaparken diğer taraftan da insanın elinden tutmaya çalışıyoruz. Mağdur, mazlum, vatansız insanların elinden tutmaya çalışıyoruz. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Şimdi bu güzel, şehit kanları ile sulanmış vatanda özgürce yaşıyoruz, ama kıymetini ne derece biliyoruz. İnanıyorum ki bütün Burdurlular biliyor ama bilmeyenlere Burdur'dan sesleniyoruz. Bu aziz vatan şehit kanları ile sulanmış bir vatandır. Buradan bir çakıl taşını vermeyiz, verdirtmeyiz Allah'ın izniyle."

Burdurluların hayvancılığa bilimsel baktıklarını anlatan Çelik, "Ben babamdan böyle gördüm' diyen tarım uygulamaları verimli olmayacaktır. Bunu iyi bilmemiz gerekiyor. 'Çok su kullandım, çok gübre kullandım, çok verim alacağım' yok böyle değil işte. Suyu nasıl kullanacaksın, gübreyi ne kadar kullanacaksın. Bunu bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Sütte kriz çıkınca hemen devreye girdiklerini belirten Çelik, "Vatandaşımızın, üreticimizin sütünü alacaksınız, süt tozuna çevireceksiniz, yeter ki üretici mağdur olmasın' dedik. Günde bin 200 ton sütü alıyoruz süt tozuna dönüştürüyoruz. Süte sahip çıkmazsak ete de sahip çıkamayız. Süt olmadı mı et de yok demektir." dedi.

"Kanıma dokunuyor 'Türkiye Cumhuriyeti hayvan ithal ediyor' demek"

Bakan Çelik, hayvancılığın özünün sütten geçtiğini, sütün mutlaka çok üretilmesi ve tüketilmesi gerektiğini bildirdi. Sütün çok tüketilmesi için hükümet ve bakanlık olarak çalışmaları yoğun şekilde sürdürdüklerini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hayvan varlığımızı yani ahırlarda bulunan hayvan sayısını artırmamız gerekiyor. Benim kanıma dokunuyor 'Türkiye Cumhuriyeti hayvan ithal ediyor' demek. Doğru değil. Biz bunu üretmek çoğaltmak durumundayız. Taşın altına elimizi koyacağız. Mücadele edeceğiz. Sütümüz de etimiz de artacak ve Allah'ın izniyle bu güzel tabiat şartları içinde kendi etimizi, kendi sütümüzü, yediğimiz içtiğimiz gibi bir çok millete de buradan gönderme imkanımız olacak."

Bakan Çelik, gelecek dönemde bazı uygulamaları olacağını, "bitkisel üretimde havza bazlı modele" geçeceklerini kaydetti.

Üreticileri neyi ne zaman ekmesi noktasında yönlendireceklerini dile getiren Çelik, "Şuraya şunu ekersen verimi fazla alırsın. Türkiye şu ürünleri ihraç ediyor. Bu ihraç ettiği ürünleri ekersen çiftçi kardeş para kazanırsın' diyeceğiz. 'Şu ürünlerde fazlalık var. Buraya bunu ekmezsen zarar etmezsin' diyeceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik daha sonra Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz'i ziyaret etti ve bir otelde sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Yorumlar