Gezgin arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Türkiye'de ilk defa gezginci arıcıların arı konaklama noktaları, "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayılaştırılması" projesiyle belirlenecek.

Google Haberlere Abone ol
Gezgin arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Türkiye'de ilk defa gezginci arıcıların arı konaklama noktaları, "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayılaştırılması" projesiyle belirlenecek. Muğla'da arı konaklama noktaları tespit edilerek, arıcılık faaliyetleri web tabanlı bir sistemle yürütülecek.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın destekleriyle proje Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğü'yle ortak yürütülüyor. Bu kapsamda 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek işaretlenecek. Gerek organik arıcılığın yapılabileceği gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni noktalar ve izole alanların araştırılacağı projeyle belirlenen koordinatlar, web tabanlı veritabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. Muğla'daki yerli arıcı ile her yıl gelen gezginci arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini ve sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde, özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, ilin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek veritabanı sayesinde arıcılar, uygun arı konaklama alanlarına yönlendirilecek. Böylece arı yetiştiriciliğinde bal verimi ve kalitesi artarken sektörün uluslararası boyutta rekabet edebilirliği de sağlanacak.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, yaptığı açıklamada proje kapsamında ilk defa yapılacak uygulamaların, Türkiye'de arıcılık sektörüne farklı bir bakış açısı getirerek gelişimine olumlu etkileri olacağını söyledi. GEKA'nın bölgenin öncü sektörlerinden olan arıcılığın gelişimine oldukça önem verdiğini belirten Alata "Geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz mali destek programlarında, sektöre yönelik Muğla'dan üç projeye ve 2012 yılında Marmaris'te düzenlenen Uluslararası Muğla Çam Balı ve Arıcılık Kongresine destek verdik. Bu yıl Fethiye'de dördüncü kez düzenlenecek kongreye tekrar destek vererek, dünya çam balı üretiminin yüzde 75'ini sağlayan Muğla'da sektörün gelişimine yönelik her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz." dedi. CİHAN

Yorumlar