‘Gelişmiş ülkelerdeki demokrasiye imrenerek bakıyoruz’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından ülkede oluşan tablodan memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
‘Gelişmiş ülkelerdeki demokrasiye imrenerek bakıyoruz’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından ülkede oluşan tablodan memnuniyetsizliğini dile getirdi. “Bugün geldiğimiz noktada yarını göremiyoruz, 2014 yılını sağlıklı değerlendiremiyoruz.” diyen Budak, ekonomik gelişmenin ve zenginleşmenin yolunun daha iyi demokrasiden geçtiğinin altını çizdi. Budak, yurt dışına çıktıklarında gelişmiş ülkelerdeki demokrasiye imrenerek baktıklarını söyledi.

ATSO’nun aralık ayı meclis toplantısında konuşan Çetin Osman Budak, güncel konular hakkındaki düşüncelerini işadamlarıyla paylaştı. 17 Aralık sonrasında oluştan tablo nedeniyle yarını göremediklerini ifade ederek, “Her gün yeni bir haberle, yeni bir gündemle uyanıyoruz. Son türbülans 2014 yılını sağlıklı değerlendirmemi engelliyor.” dedi.

Özel sektörün ülke ekonomisine katkısını rakamlarla ortaya koyan Budak, istihdamın yüzde 85’ininin karşıladıklarını, ihracatın yüzde 76’sının da KOBİ’ler tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Kamunun ve siyasetin düzgün çalışmasını istemek, siyasi konuşmak değildir.” ifadesini kullandı.

‘DAHA KALİTELİ DEMOKRASİ İSTİYORUZ’

Bir ülkenin istikrara kavuşmasının öncelikle ekonomi ve zenginleşmeyle sağlanabileceğinin altını çizen Budak, şöyle konuştu: “Kaliteli demokrasi de iyi bir ekonomi, adaletli bir gelir dağılımıyla olur. Bunun yolları çok basit. Gelişmiş ülkelere şöyle bir bakıyorsunuz; Norveç, İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD bu ülkelerde demokrasilerde aksaklıklar yok mu ? Var ama bizden çok daha iyiler. Daha kaliteli bir demokrasi istiyoruz. İş yapma olanakları demokrasi, adalet ve hukuk düzeniyle olur. Onun için bunları talep etmemiz son derece doğaldır. Bu kadar büyük bir gerginliğin, her gün yeni bir gündemle uyanmanın ilk kaybedeni, özel sektör, yani bizleriz.”

İSTİFALAR

Budak, meclis toplantısının ardından gazetecilerin, bakanların istifasıyla ilgili sorusuna “Eğer bir konuyla ilgili gerçekten bir şüphe varsa, şüphenin sahibi istifa etmeli. Bu son derece normaldir. Dünyada böyledir. Japonya’da, Uruguay’da, İspanya’da bu istifalar gerçekleşti. Sonuçta suçsuz ise bu bakanlarımız, mutlaka Türk adaleti onlara haklarını iade edecektir.”

30 MART SEÇİMLERİ

Seçime giden bir ülkede herkesin birbiriyle kavgalı olmasını, üsluplara dikkat edilmemesini eleştiren Budak “Antalya’da bu kavgaları istemiyoruz.” diyerek, düzeyli bir siyasi kampanya yürütülmesini istedi. 40 bin üyesi bulunan ATSO’nun şehrin en büyük sivil toplum örgütü olduğu hatırlatmasında bulanan Budak, bu nedenle yarışa girecek adaylardan talepleri olacağını söyledi. Adaylardan imzalamalarını isteyecekleri bu protokolde kente olmasını istedikleri, alt ve üst yapı çalışmalarının yer alacağını anlatan Budak, buna yönelik alt yapı çalışmasını ortak akıl toplantılarında attıklarını, şehrin ihtiyacı olan 10 yıllık projeleri hazırladıklarını söyledi.

LOGO HAZIRLANDI

Antalya’da üretilen ve ihraç edilen ürünlerin üzerinde bundan sonra ‘Product of Antalya’ etiketi olacağını anlatan Budak, çalışmayla ilgili şu bilgiyi verdi: “Milyonlarca domatesin üstünde böyle etiket olacak. 15 milyon etiket hazır, hazır kurumlarımıza vereceğiz. Bu çalışma bir başlangıç, tüm ürünlerimizde kullanacağız. İhracat yapan tüm arkadaşlarımıza büyüterek devam ettireceğiz.”

EXPO’YA HIZ ELEŞTİRİSİ

EXPO 2016 Antalya ile ilgili çalışmaların hızından memnun olmadığı eleştirisinde bulanan Budak, “Daha kule yapılacak. 800 gün sonrasına yetişecek. Endişelerim var. Yıllarca uğraştık, Antalya’ya getirdik. En büyük beklentimiz Antalya’ya yatırım geleceği idi. Bizden önceki her şehre büyük yatırım gelmiş. Antalya’da batı çevre yolu bile tamamlanamadı. Kuzey Çevre Yolu’nun, bağlantı yollarının yapılma ihtimalini görmüyorum. EXPO Antalya’nın geleceği dedik ama 800 gün kaldı. Otobanlar, bağlantı yolları 800 günde gelir mi?” CİHAN

Yorumlar