Gelir Uçurumu Artıyor!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) üye ülkelerdeki gelir dağılımı ve yoksulluğa dair yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Gelir Uçurumu Artıyor!
 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) üye ülkelerdeki gelir dağılımı ve yoksulluğa dair yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, OECD ülkelerinde eşitsizliğin verilerin toplanmaya başlamasından sonraki en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekerek, hükümetlere ‘gelir dağılımındaki eşitsizliği giderecek önlemler almamaları durumunda uzun vadeli ekonomik büyümeyi tehlikeye atacakları’ uyarısında bulundu.

Türkiye ilk dörtte
OECD’den raporla ilgili yapılan açıklamada Şili, Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail, gelir dağılımındaki eşitsizliğin en yüksek olduğu ülkeler olarak sıralandı. Araştırmaya göre eşitsizliğin en az olduğu ülkeler ise Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç.
Türkiye gelir eşitsizliğinde Meksika ve Şili’nin ardından üçüncü sırada geliyor.

Üstteki ve alttaki yüzde 10’luk dilimler arasındaki uçurumda ise Meksika, Şili ve
ABD’nin ardından dördüncü sırada. OECD’nin yoksulluğu yaşlara göre sınıflandırdığı grafiklere göre, Türkiye çocuk yoksulluğunda dünya birincisi konumunda. 0-17 yaş grubunda yüzde 28.4’lük kesimin yoksul olduğu belirtiliyor. Bu oran 18-25 yaş grubunda 16.2, 26-65 yaş grubunuda 14.4 ve 65 yaş üstü grupta 18.4 olarak kaydediliyor.
Araştırmaya göre Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk kesim, en fakir yüzde 10’luk kesimden 15.2 kat daha fazla kazanıyor. Türkiye ile ilgili olarak en son 2011 yılı verilerinin baz alındığı belirtiliyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar