Gazprom’dan Ukrayna’ya 2 Haziran’a kadar süre

Rusya’nın enerji devi Gazprom, Ukrayna’nın doğalgaz borcunun 7 Haziran itibari ile 5,2 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı hükümet toplantısında bilgi veren Gazprom Başkanı Aleksey...

Google Haberlere Abone ol
Gazprom’dan Ukrayna’ya 2 Haziran’a kadar süre

Rusya’nın enerji devi Gazprom, Ukrayna’nın doğalgaz borcunun 7 Haziran itibari ile 5,2 milyar dolara çıkacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı hükümet toplantısında bilgi veren Gazprom Başkanı Aleksey Miller, “Biz Ukraynalı ortaklarımıza Haziran faturasını da gönderdik. Ödeme için son takvim 2 Haziran. Eğer Ukrayna doğalgaz borcunu 3 Haziran 10.00’a kadar ödemezse, Ukrayna doğalgaz sevkiyatı sınırlandırılabilir…” uyarısında bulundu.

Mayıs ayında Ukrayna’nın 3,5 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptığı bilgisini veren Miller bunun 1,7 milyar dolar olduğunu, eski borçla birlikte rakamın 5,2 milyar dolara yükseleceğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise yaptığı konuşmasında, Kiev’in anlaşmaya uymasını, Haziran sonrasında “önce öde sonra al” formülüne geçişe gerek kalmamasını ümit ettiklerini söyledi. Putin, Ukrayna ile enerji ilişkilerinde gerekli adımların atılması için Başbakan Dmitri Medevdev’i görevlendirdi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksey Novak, Kiev’in en azından 30 Mayıs’a kadar 2 milyar dolar ve Haziran için de 500 milyon dolar ödeme yapması gerektiğini belirtti. Novak’a göre 2,2 milyar dolarlık borç konusunda taraflar mutabık.

AB Enerji Komiseri Günther Oettinger’e göre ise Ukrayna’nın Rusya’ya olan doğalgaz borcu yaklaşık 4 milyar dolar. Gazprom’un Kasım ayından bu yana Ukrayna’ya gönderdiği faturalardan hiçbir ödeme alamadığını teyit eden Oettinger, “Son üç aylık dönemle birlikte rakam 4 milyar doları buldu. Kiev’i defalarca uyaran Moskova, 3 Haziran’dan itibaren arzı keseceğini belirtiyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar