‘Gaziantep’in kredi borçlanması korkutucu değil ancak kullanım şekli çok önemli’

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan, Türkiye’de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu iller sıralamasında ikinci olan Gaziantep’te, bu gelişmenin korkutucu olmadığını...

Google Haberlere Abone ol
‘Gaziantep’in kredi borçlanması korkutucu değil ancak kullanım şekli çok önemli’

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan, Türkiye’de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu iller sıralamasında ikinci olan Gaziantep’te, bu gelişmenin korkutucu olmadığını ancak kredinin yatırıldığı sektör ve kullanım şekline çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Konu hakkında görüşlerini açıklayan Fincan, bu kredilerin rantabl yatırıma dönüşmediği takdirde ‘mirasyedi’ gibi olunacağını ifade etti. Fincan, “Acısını ileride çok çekeriz. Şu an için bize yalancı bahar yaşatabilir. Bunun için kredilerin rekabeti yüksek seviyeye çıkmış sektörlere değil, daha bakir sektörlere yatırım gerekmektedir. Krediler de onlara dönmeli. Kredi maliyetleri de artmakta. Gelişen dünya koşulları bu yönde. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekiyor. Artık yoğunlaşmış rekabetin had safhaya çıkmış sektörlerde krediyle yatırım yapmak büyük risk taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konunun altını çizen Fincan, “Şu anda yatırımı durmadan devam eden 5’inci Organize Sanayi Bölgesi bile yetmediği ortaya çıktı. Islah edilmiş Havaalanı Sanayi Bölgesi gibi, KÜSGET gibi yerlerde bile herkes makine ve ekipman yenileme peşinde. Yatırım doğru yapılmazsa bu ileride bize üzüntü olarak dönebilir. Şu anda Gaziantep’in müteşebbisliğini konuşmaya gerek yok. İhracatı artarak devam ediyor. Yatırımları artarak devam ediyor. Bundan dolayı kredide ikinci olması korkutucu değil ancak yatırdıkları sektör ve kullanım şekli çok dikkat edilmesi gereken bir mevzu.” değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da “Gaziantep sürekli yatırım yapan, sürekli büyüyen bir kent. Bunu da aslında rakamlarla da görebilmemiz mümkün olabiliyor. İhracatımız artıyor, her şeye yansıyor. Dolayısıyla Gaziantep’in borçlu olmasından daha doğal hiç bir şey yok. Gaziantep borçlu bir kent. Niye borçlanıyor? Yatırım yapıyor ve üretiyor. Bunun için bu gayet doğal. Gaziantep’in doğru yolda olduğunu düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

Gaziantep Girişimci İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çalışkan ise bu durumun Gaziantep’e olan güveni işaret ettiğine dikkat çekerek, “Gaziantep’in çalışmaya olan. geleceğe olan bakışının iyi olduğunu, her zaman çalışmak zorunda olduğunu kanıtlar.” diye konuştu. Çalışkan, aynı zamanda bu durumun geçmişten gelen sermayenin birikmediğini ancak ticari zekânın çok fazla olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar