Galataport'a 1 milyar 20 milyon avroluk finansman

- Doğuş Grubu CEO'su Akhan: -"Galataport Projesi için Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Finansbank ve TSKB'nin oluşturduğu konsorsiyumla sağlanan 1 milyar 20 milyon avro tutarındaki finansmanın imzasını bugün attık" -"Finansman, 3,5 yılı ana para geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere toplam 14 yıl vadeli olacak şekilde imzalandı" -"Galataport'un bir liman sahası olmasının yanı sıra, İstanbul'da her kesimde ziyaretçiye açık yepyeni bir yaşam alanı olması ve projenin gerçekleştirilmesi için 4,5 milyar lira civarında yatırım yapacağız"

Google Haberlere Abone ol
Galataport'a 1 milyar 20 milyon avroluk finansman

İSTANBUL (AA) - Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, "Galataport Projesi için Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Finansbank veTürkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) oluşturduğu konsorsiyumla sağlanan 1 milyar 20 milyon avro tutarındaki finansmanın imzasını bugün attık." dedi.

Galataport Projesi finansman detaylarının paylaşıldığı toplantı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ev sahipliğinde, Bilgili Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, TSKB Genel Müdürü Suat İnce ve Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Doğuş Holding A.Ş ve BLG Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret AŞ ortaklığında hayata geçirilen Galataport Projesinde Doğuş Holding'in yüzde 81 ortaklık payı bulunuyor. Şu anda halkın kullanımına kapalı olan ancak proje bitiminde tamamen halka açılacak sahil şeridini de kapsayan Galataport'un 2018'in son çeyreğinde tamamlanması hedeflenirken, inşaat çalışmaları bu yıl hız kazanacak.

Doğuş Grubu CEO'su Akhan, yaptığı konuşmada projeye ilişkin bilgi verdi. 2013 yılında Bilgili Holding ile yola çıktıkları proje kapsamında bugün önemli bir adım atıldığını belirten Akhan, Türkiye'nin önemli süreçten geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin bu hassas günlerinde, bu ölçekte bir proje finansmanının önemine işaret eden Akhan, şu bilgileri verdi:

"Hızlı büyüme ve yatırım sürecimiz bu yıl da devam ediyor. Galataport Projesi için bugün çok önemli bir adım attık. Türk bankacılık sektörünün önemli temsilcilerinde mali yapıları güçlü ve uluslararası platformlarda da kendilerini kanıtlamış bankalarımız, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Finansbank ve TSKB'nin oluşturduğu konsorsiyumla sağlanan 1 milyar 20 milyon avro tutarındaki finansmanın imza töreninde sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Galataport Projesinin finansmanı, 3,5 yılı ana para geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere toplam 14 yıl vadeli olacak şekilde imzalandı. Proje finansman tutarı hem özelleştirme idaresine yapılan işletme hakkı ödemesinin kredi bölümünü içeriyor, hem de projenin inşaat ve geliştirmeye yönelik harcamalarında kullanılacak. 2018'in son çeyreğinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Galataport'un bir liman sahası olmasının yanı sıra, İstanbul'da her kesimde ziyaretçiye açık yepyeni bir yaşam alanı olması ve projenin gerçekleştirilmesi için toplam 4,5 milyar lira civarında bir yatırım yapacağız."


-"Proje turizm gelirine 5 milyar lira katkı sağlayacak"

Projenin sadece Türkiye'nin ekonomisine değil, turizmine de önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Akhan, Galataport'un yılda 3 milyon kruvaziyer yolcu olmak üzere 7 milyon yabancı ziyaretçiyle, ülkenin turizm gelirlerine 5 milyar lira civarında katkı sağlayacağı öngörüsünü paylaştı.

Akhan, proje tamamlandığında yaklaşık 700 milyon liralık katma değer vergisi ve 200 milyon lira dolaylı vergi üreten ekonomik aktivite yaratılacağını bildirerek 20-25 milyon yerli ziyaretçinin de Galataport'u ziyaret etmesinin beklendiğini kaydetti.

Projenin inşaatı süresince 5 bin kişiye, tamamlandığında 4 bin 500 kişiye istihdam yaratılacağını belirten Akhan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tamamlandığı zaman Galataport'un Karaköy'ün gerek tarihi gerekse mimari yapısına uygun bir liman olması en öncelikli hedefimiz. 250 yıldan beri halkın kullanımına kapalı olan rıhtım ve deniz kenarı 1,2 kilometre boyunca halka açılacak ve sahil şeridi bir yürüyüş yolu haline getirilecek. Başka bir önemli nokta da, Hong Kong kökenli The Peninsula Hotels Grubu ile Karaköy tarafındaki tarihi binalar için bir anlaşma yaptık.

Bu ortaklık kapsamında sadece işletme değil aynı zamanda Peninsula Grubu yüzde 50 hissedar olarak otel projemizde yer alacak. Diğer bir deyişle; projeye 500 milyon lira tutarında doğrudan yabancı yatırım söz konusu olacak. Böylelikle, dünya turizm sektöründe hizmet kalitesiyle en üst sıralarda anılan bu marka, ilk kez Türkiye pazarına girmekle kalmayıp yatırıma da ortak olacak. İstanbul'a yakışır ve dünyada bir ilk olacak yer altına yapılacak terminal binasıyla kruvaziyer yolcu sayısında 2014 yılına göre yüzde 70 artış bekliyoruz."

Projenin yaşam alanları hakkında da bilgi paylaşan Akhan, planlanan yeme-içme ve perakende noktası toplamının yaklaşık 200 adet olacağını, alışveriş ve yeme-içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alanın yaklaşık 45 bin metrekare, ofis alanlarının ise Salı Pazarı noktasında yaklaşık 40 bin metrekare olarak yer alacağını, projede 2 bin 500 araçlık kapalı otopark alanının olacağını bildirdi.

Akhan,Galataport'un 112 bin metrekarelik bir planlama alanına sahip olacağını anımsatarak, içinde yaklaşık bin 200 metre uzunluğunda bir rıhtım, 10 bin metrekarelik rıhtım alanının, 20 bin metrekarelik terminal inşaat alanının bulunduğunu anımsattı ve proje kapsamında 30 bin metrekarelik bölümün de yeşil alan olarak düzenlenmesinin planlandığını söyledi.

Doğuş Grubu'nun 2016 yılı yatırım stratejilerine de değinen Akhan, "Büyüme stratejimizin ve yatırım kararlarımızın oluşturulmasında her zaman konjonktürel gelişmelerden ziyade daha uzun vadeli unsurlar belirleyici olmuştur. Doğuş Grubu'nun iş stratejilerini üstüne inşa ettiği temel amaç, ülkemiz için yurt içinde ve yurt dışında değer yaratmaktır. Türkiye'de istihdam oluşturmakla birlikte dünya ölçeğinde saygın markalar inşa ederek ya da uluslararası ortaklıklar vasıtasıyla ülkemizi küresel ölçekte temsil etmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda da İstanbul için tarihi açıdan eşsiz bir lokasyonda yer alan Galataport projesinin grubumuzun iş hedefleriyle örtüşmesi, İstanbul’un bu önemli değerini geliştirebilme ve halkla buluşturabilme imkanı sunması yatırım kararı almamızı sağlayan öncelikli faktörler arasındadır." diye konuştu.


Yorumlar