'Fuarlar ihracat için önemli, sadece bizim yaptıklarımızın katkısı yüzde 15'

Sektör oyuncularının bir araya geldiği, tedarik zincirindeki bütün halkalardan tüketiciye kadar uzanan yelpazede hitap edilen aktörlerin buluştuğu fuarların ihracata önemli katkı sağladığı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
'Fuarlar ihracat için önemli, sadece bizim yaptıklarımızın katkısı yüzde 15'

Sektör oyuncularının bir araya geldiği, tedarik zincirindeki bütün halkalardan tüketiciye kadar uzanan yelpazede hitap edilen aktörlerin buluştuğu fuarların ihracata önemli katkı sağladığı ifade ediliyor. Fuarcılık alanının önde gelen isimlerinden CNR Holding’in Üst Yöneticisi (CEO) Cem Şenel, geçen yıl sadece kendilerinin 40’a yakın fuar düzenlediğini, bu fuarlara 15 bin firma, 5 milyon ziyaretçinin geldiğini söyledi. 2012’ye göre de konuk firma sayısında yüzde 10, ziyaretçi sayısında yüzde 15 artış kaydedildiğini de aktardı. Şenel'e göre sadece kendilerinin düzenlediği fuarlar ihracata yüzde 15 oranında katkı yaptı.

Fuarcılıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cem Şenel, 2014’te CNR EXPO’da 60 civarında fuar yapılacağını açıkladı. Bunların 45'inin CNR Holding şirketlerince tertip edileceğini söyledi. Gerek katılımcı, gerek ziyaretçi sayısında yüzde 20 artış olmasını beklediklerini aktaran Şenel, şöyle devam etti:

“Otomotiv, tekne ve yatçılık, boya, doğal taş, ev tekstili, tekstil, gıda, dekorasyon, mobilya, ayakkabı ve yan sanayi gibi 40'ı aşkın sektör için fuarlarımız var. Türkiye, 600 milyar doları aşan malın gidip geldiği bir ülke. Doğu-batı koridorunda olup iyi bir yerde, fuarcılık adına 10 senede önemli merhale aldı. Dünya fuarcılığı ile karşılaştırıldığında gelişmiş batı ülkelerinin fuarları ile rekabet edebilir durumdayız. Fuarlar batı ekonomileri için çok mühim. Fuar endüstrisi dünya genelinde 500 milyar doları aşan bir büyüklüğüne ulaştı. Ülkemize sağladığı katma değer 1 milyar doları aşmaktadır. Bu değer, katılımcıların stant, dekorasyon ve fuar için yaptıkları harcamaların toplamını yansıtmaktadır. Fuarcılık kendi içinde oluşturduğu doğrudan katma değerin minimum 20 katını hizmet verdiği sektörlerin büyüterek yaratmaktadır.”

Ayrıca fuarcılık konusunda Türkiye'nin son dönemde öne çıktığına işaret eden Şenel, "Batı fuarlarında büyük bir gerileme var ve doygunluk var. 11 Eylül saldırılarının ardından batı ülkelerinin vize ile ilgili takındığı tutum da firmaların buluşma adına Türkiye'yi tercih etmelerinde etkili oldu. Yine içeride ve dışarıda tanıtım ve iletişim faaliyetlerine önem veriyoruz. Deneyimli satış birimlerimiz ulusal ve uluslar arası arenada iyi çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar