Fransız Et Sığırcılığı Günü

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nazlı: - "Fransa ve Türkiye arasında bakanlıklar düzeyinde seviyeli ve dengeli bir iş birliği var. Üretici birlikleri ve organizasyonlar arasındaki iş birliklerini de geliştirmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Fransız Et Sığırcılığı Günü

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Fransa ve Türkiye arasında bakanlıklar düzeyinde seviyeli ve dengeli bir iş birliği olduğunu belirterek, "Ancak tarım sektöründeki gelişme için sadece bakanlıklar arasında yapılacak iş birlikleri yeterli değildir. Aynı zamanda üretici birlikleri ve organizasyonlar arasındaki iş birliklerini de geliştirmek istiyoruz" dedi.

Fransız Başkonsolosluğu Ticaret Müşavirliği, "Fransız Et Sığırcılığı Günü" nedeniyle Büyükelçilik binasında etkinlik düzenledi.

Etkinliğe, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Fransız Sığırcılık ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği (INTERBEV) yetkilileri ve Türkiye kırmızı et sektörünün temsilcileri katıldı.

Nazlı, burada yaptığı konuşmada, Fransa'nın Türkiye'nin en önemli ticari partnerleri arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

İki ülke arasındaki dış ticarete ilişkin bilgiler veren Nazlı, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Fransa'nın 5'inci sırada yer aldığına dikkati çekti.

Nazlı, Fransa'nın Türkiye'nin ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise 7'nci olduğunu belirterek, 2015'te toplam ticaret hacminin 13,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Türkiye'nin geçen sene Fransa ile toplam 801 milyon dolarlık tarımsal ticaret gerçekleştirdiğine işaret eden Nazlı, bunun 521 milyon dolarının ihracat, 280 milyon dolarının da ithalat olduğunu söyledi.

Nazlı, Türkiye'nin meyve ve sebze başta olmak üzere birçok üründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğuna işaret ederek, Fransa'nın da hayvancılık anlamında ön sıralarda yer aldığını kaydetti. Nazlı, "Fransa ve Türkiye arasında bakanlıklar düzeyinde seviyeli ve dengeli bir iş birliği var. Ancak tarım sektöründeki gelişme için sadece bakanlıklar arasında yapılacak iş birlikleri yeterli değil. Aynı zamanda üretici birlikleri ve organizasyonlar arasındaki iş birliklerini de geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Et sığırcılığı açısından Türkiye'nin önemli mesafe katettiğini belirten Nazlı, Fransa'daki yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmasının önündeki engelleri aşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

- Türkiye, Fransa'dan 81 bin büyükbaş ithal etti

INTERBEV verilerine göre, Fransa, Türkiye’nin hayvan ithalatında önde gelen ülkelerden biri olma özelliğini taşıyor. Charolais, Limousin, Aubrac, Salers gibi sığır ırklarından danaları Türk besi sektörüne sunan Fransa, 2015'te Türkiye'ye 81 bin büyükbaş hayvan gönderdi.

Dünyanın 40 ülkesine yılda 1,4 milyon sığır ihraç eden Fransa, genetik özellikleri sayesinde hormon ve antibiyotik kullanılmayan 22 sığır ırkına sahip.

Yorumlar