Fransa'dan kadın çiftçilere destek

- Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı, Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında kadın çiftçilere eğitim verecek - Fransa Türkiye Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Autissier: "Ordulu çiftçi kadınlara, Karadeniz'in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'dan kadın çiftçilere destek

ORDU (AA) - Ordu'da, kırsalda yaşayan kadın çiftçilere eğitim verilecek.

Fransa Türkiye Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier ile Fransız tarım uzmanları ile Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret etti. Autissier ile Şenocak, Vali Balkanlıoğlu'na proje hakkında bilgi verdi.

Autissier, yaptığı açıklamada, her iki ülke adına güzel bir proje oluşturulduğunu söyledi.

Projede doğrultusunda kadın çiftçilere eğitim verileceğini belirten Autissier, "Bu proje, Fransa ve Türkiye'nin tarımsal inovasyon konusunda başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleşecek. Ordulu çiftçi kadınlara, Karadeniz'in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek. Amacımız uzun vadede sürdürülebilir bir çalışma ortaya koymak." dedi.

Şenocak ise iki ülkenin tarımsal özelliklerinin birbirine çok benzediğini ifade etti.

Benzer özellikler sayesinde çok faydalı bir işbirliği olacağını vurgulayan Şenocak, "Fındık dışında alternatif ürünler neler olabilir, hangi ürünler daha iyi olabilir? Farkındalık yaratarak Ordu'nun kimliğini çıkaracak ürünler ortaya koymak istiyoruz. Ayrıca ekoturizme bakacağız ve nasıl bir turizm konsepti geliştirebileceğimize ilişkin incelemelerde bulunacağız. Fransa'ya örnek ziyaretler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çok anlamlı bir projeye imza atıldığını vurguladı.

Ordu'nun yapısal olarak Fransa'ya çok benzediğine işaret eden Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Fransa coğrafi, iklim ve toprak yapısı olarak Türkiye ile benzer özelliklere sahip bir ülke. Tarımsal alanda işbirliği yapılabilir. Ordu ekonomisi fındığa dayalı. Tek geçim kaynağı fındık. Fındığın dışında alternatif ürün olarak başta kivi olmak üzere değişik ürünler üzerinde duruluyor. Fındık dışında proje üretilip değişik seçenekler sunulmasında sayısız faydalar var. Fındık dışında pazarlama sorunu olmayan ürün çeşitlendirilmesine gidilmeli."

Ziyarette, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de hazır bulundu.

Yorumlar